Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΦανταστική συνταγή για αλμυρή πίτα με πικάντικη μαρμελάδα!
Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
250 γρ. γραβιέρα Νάξου ή Κρήτης
300 γρ. βούτυρο αγελάδας
100 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
15 γρ. ανθός αλατιού
35 γρ. κορν φλάουρ
300 γρ. πικάντικη μαρμελάδα (π.χ. τσίλι, ντομάτα κ.λπ.)
Διαδικασία
Για την αλμυρή πίτα με πικάντικη μαρμελάδα, ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί (εκτός από τη μαρμελάδα) στον κάδο του μίξερ με το φτερό ή με τα χέρια μας, μέχρι να ενωθούν σε ζύμη (δεν θέλει πολλή ώρα).
Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και τα βάζουμε μέσα σε ένα μακρόστενο τσέρκι (με διαστάσεις περίπου 8 x 24 εκ.) ή σε ένα στρογγυλό (διαμέτρου 24 εκ.).
Πιέζουμε με την παλάμη μας τη ζύμη της αλμυρής πίτας να απλώσει, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του σκεύους.
Απλώνουμε την πικάντικη μαρμελάδα, αφήνοντας 1 εκ. κενό από τις άκρες.
Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη της αλμυρής πίτας με τον πλάστη σε φύλλο, στο σχήμα και στο μέγεθος τους σκεύους. Το απλώνουμε πάνω από τη μαρμελάδα.
Τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνεια της αλμυρής πίτας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 1 ώρα.
Αφήνουμε την αλμυρή πίτα με πικάντικη μαρμελάδα να κρυώσει.