Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΑν μας κάνει καλό καιρό, θα μαζευτούμε για μεζέδες και κρασάκι σε αυλές, κήπους, βεράντες ή στο... εξοχικό.
Υλικά
- 1½ - 2 κιλά αρνίσιο μπουτάκι χωρίς κόκαλα, κομμένο σε μικρές μερίδες
- 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια με το πράσινο μέρος τους, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 2 - 3 καρότα, σε μέτριες ροδέλες
- 3 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια
- 350 γρ. κεφαλογραβιέρα κομμένη σε κύβους
- χυμός από 1 λεμόνι
- 1 φλιτζ. τσαγιού Μαυροδάφνη
- 1 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο, κοπανισμένο
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη (αν δεν μας αρέσει το κύμινο, θα βάλουμε λίγα ξερά μυρωδικά, όπως μαντζουράνα, θυμάρι, ρίγανη)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 12 κομμάτια λαδόκολλα (κομμένα σε τετράγωνο σχήμα)
Διαδικασία
Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνουμε σκεπασμένα στο ψυγείο για μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Βάζουμε τα κομμάτια λαδόκολλας ανά δύο. Μοιράζουμε το μείγμα στα 6 διπλά κομμάτια λαδόκολλας, φροντίζοντας να βάλουμε από όλα τα υλικά σε κάθε μερίδα.
Τυλίγουμε τις λαδόκολλες σε πακετάκια και τα δένουμε σφιχτά με σπάγκο μαγειρικής. Τα βάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε για 1½ ώρα. Ανοίγουμε τα δεματάκια και σερβίρουμε αμέσως το κρέας με τα λαχανικά, το τυρί και τα πεντανόστιμα υγρά του. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα (όπως η μαρουλοσαλάτα με ψητά κρεμμυδάκια) και χωριάτικο ψωμί.