Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΧριστούγεννα χωρίς γλυκούς πειρασμούς δεν γίνεται! Πάντοτε όμως φτιαγμένοι με Αλεύρι Μιτσίδη, το αλεύρι που εμπιστευόμαστε.
Υλικά
Για το Mincemeat
- 150 γρ. σταφίδες ξανθές
- 150 γρ. σταφίδες μαύρες
- 100 γρ. παστά χρυσόμηλα
- 100 γρ. παστά σύκα
- 100 γρ. φοινίκια
- 100 γρ. έψημα
- 200 γρ. Κουμανταρία
- 50 γρ. αμύγδαλα
- 50 γρ. καρύδια
- 50 γρ. φουντούκια
Για τη ζύμη
- 650 γρ. ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΑΛΕΥΡΙ ΜΙΤΣΙΔΗ
- 1/2 κουταλάκι τσαγιού αλάτι
- 125 γρ. βούτυρο
- 250 γρ. γάλα
- 70 γρ. ζάχαρη
- 25 γρ. νωπή μαγιά
- 2 αυγά
- βανίλια
- 250 γρ. γάλα
Διαδικασία
- Ετοιμάζουμε πρώτα το mincemeat: κόβουμε τα χρυσόμηλα, τα σύκα και τα φοινίκια σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με τις ξανθές και μαύρες σταφίδες, το έψημα και την Κουμανταρία. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρις ότου το μείγμα να καραμελώσει.
- Αφήνουμε να κρυώσει. Χοντροκοπανίζουμε τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα καρύδια.
- Για να φτιάξουμε τη ζύμη, λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε μαζί με το αλεύρι και το αλάτι. Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και διαλύουμε μέσα τη μαγιά με τη ζάχαρη. Το προσθέτουμε στο αλεύρι. Χτυπάμε τα αυγά με τη βανίλια, κρατάμε το 1/4 από το μείγμα για το τελικό άλειμμα και προσθέτουμε το υπόλοιπο στο αλεύρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά.
- Χρησιμοποιώντας ένα πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο μήκους 50εκ και πλάτους 35εκ περίπου. Απλώνουμε το μείγμα mincemeat που έχουμε ετοιμάσει πάνω στη ζύμη, αφήνοντας ένα περιθώριο 2εκ γύρω-γύρω. Σκορπίζουμε από πάνω τα κοπανισμένα αμύγδαλα, καρύδια και φουντούκια και τυλίγουμε σε ρολό. Με ένα μεγάλο μαχαίρι, το κόβουμε στη μέση καθέτως και μπλέκουμε τις δύο λωρίδες που έχουν δημιουργηθεί, σχηματίζοντας στεφάνι. Το μεταφέρουμε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και το αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
- Το αλείβουμε με το χτυπημένο αυγό που κρατήσαμε και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.