Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΤις πιο σημαντικές στιγμές τις συνοδεύουν ευτυχισμένα τραπέζια. Προσφέρετε στους καλεσμένους σας ευφάνταστες συνταγές φτιαγμένες με βούτυρο LURPAK.
Υλικά
- 300 γρ. σταφίδες ξανθές
- 300 γρ. σταφίδες μαύρες
- 200 γρ. παστά χρυσόμηλα
- 200 γρ. φοινίκια
- 200 γρ. παστά δαμάσκηνα
- 200 γρ. παστά σύκα
- 100 γρ. αμύγδαλα
- 100 γρ. φουντούκια
- 100 γρ. καρύδια
- 300 γρ. έψημα
- 250 γρ. βούτυρο LURPAK
- 5 αυγά
- 350 γρ. αλεύρι φαρίνα
- 2 κουταλάκια γλυκού baking powder
- 1 ½ κουταλάκι γλυκού κανέλα αλεσμένη
- ½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο αλεσμένο
- 150 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα (για γαρνίρισμα)
- 70γρ μπράντι
Διαδικασία
- Κόβουμε τα χρυσόμηλα, τα φοινίκια, τα δαμάσκηνα και τα σύκα σε κομματάκια και τα βάζουμε σε λεκάνη μαζί με τις ξανθές και μαύρες σταφίδες.
- Κτυπούμε μαζί σε μίξερ το βούτυρο, το έψημα και τα αυγά και προσθέτουμε το αλεύρι, το baking powder, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε μέσα το μείγμα των παστών φρούτων και ξηρών καρπών (αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια, χωρίς να τα κοπανίσουμε). Ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 25 εκ. (αν θέλουμε το κέικ να γίνει μικρότερο αλλά με μεγαλύτερο ύψος, χρησιμοποιούμε μικρότερο ταψί). Καλύπτουμε τον πάτο και τα πλαϊνά με διπλή λαδόκολλα.
- Βάζουμε μέσα το μείγμα του κέικ και στρώνουμε την επιφάνεια.
- Ψήνουμε σε φούρνο με αέρα και θερμοκρασία 140°C για 3 ώρες (όταν κοκκινίσει καλύπτουμε με λαδόκολλα και ασημόχαρτο). Το ραντίζουμε ζεστό με 70 γρ. μπράντι.