Κείμενο: Μυρσίνη Λαμπράκη
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΦτιάχνουμε μικρές τάρτες με κολοκύθα και καπνιστό χοιρινό και τις σερβίρουμε ως ορεκτικό ή ως σνακ μαζί με το αγαπημένο μας κρασί.
Υλικά
- 16 στρογγυλά σφολιατάκια (στα ψυγεία με τις ζύμες των σούπερ μάρκετ)
Για τη γέμιση
- 1/2 κιλό γλυκοκολοκύθα (καθαρό βάρος), τριμμένη
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ανθότυρο, θρυμματισμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. σούπας τριμμένο παξιμάδι ή φρυγανιά (μπορεί να χρειαστεί περισσότερο)
- 3 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού απάκι ή σύγκλινο καπνιστό, κομμένο σε κυβάκια
Διαδικασία
Γέμιση
- Για τις τάρτες με κολοκύθα και καπνιστό χοιρινό ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τη γλυκοκολοκύθα στο ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μαλακώσει, για 6 - 8 λεπτά περίπου.
- Τραβάμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το τυρί με το παξιμάδι (βάλτε περισσότερο αν το τυρί έχει «αφήσει» πολλά υγρά), το σκόρδο, την κολοκύθα, το χοιρινό και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250° C.
Ταρτάκια
- Μεταφέρουμε τα σφολιατάκια ή τις βάσεις για τάρτα σε φορμάκια για ταρτάκια στρωμένα με λαδόκολλα (ή σε φορμάκια από σιλικόνη) και τα στρώνουμε καλά στον πυθμένα και στα τοιχώματα.
- «Τσιμπάμε» τη ζύμη μ’ ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια, αφήνοντας απείραχτο ένα στεφάνι περίπου 1 εκ. γύρω γύρω.
- Γεμίζουμε ομοιόμορφα τα ταρτάκια και τα ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν καλά, για 20 - 25 λεπτά περίπου.
- Τα μεταφέρουμε σε σχάρα και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.