Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΕλαφριά και φίνα ζύμη σαν το αεράκι ενός αναστεναγμού. Αυτή είναι μία από τις πολλές εξηγήσεις του ιδιαίτερου ονόματος αυτών των λουκουμάδων. Όσο για τις καλόγριες, πολλά από τα απίθανα επιδόρπια των Ισπανών πρωτοφτιά- χτηκαν στις κουζίνες των μοναστηριών τους. Είναι ένα εξαιρετικό κέρασμα που δεν το βρίσκει κάποιος εύκολα στα ζαχαροπλαστεία, δεν λείπει όμως από κανένα ισπανικό σπίτι.
Υλικά
200 γρ. βούτυρο αγελάδας
400 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική + επιπλέον για το σερβίρισμα
φλούδα από 1 λεμόνι
500 γρ. νερό
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 αυγά
500 γρ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού και το νερό και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις το μείγμα βράσει, αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για 15 λεπτά. Όταν η ζύμη κρυώσει, χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε σταδιακά στη ζύμη, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθούν και να έχουμε μια ζύμη αρκετά σφιχτή και κολλώδη.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν το λάδι κάψει, ρίχνουμε κουταλιές ζύμης και τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν τα περιττά λάδια. Πα- σπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και σερβίρουμε.