Μια εύκολη συνταγή για ρολό κοτόπουλο με πλούσια σάλτσα κυδωνιού που έχει ως βάση το κρασί, ένα φαγητό ιδανικό για το κυριακάτικο ή το γιορτινό τραπέζι.
Υλικά
- 1 ρολό κοτόπουλου, περίπου 2,5 κιλά, έτοιμο από τον κρεοπώλη μας
- 30 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο
- 30 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού κάρι
- 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
Για το ψήσιμο + σάλτσα
- 2 ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα, κομμένα στα τέσσερα
- 1 καρότο, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
- 2 κυδώνια καθαρισμένα, κομμένα στα τέσσερα
- 1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο οριζοντίως στη μέση
- 2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
- 200 ml λευκό ξηρό κρασί
- 30 γρ. μουστάρδα ξύσμα + χυμός από 1/2 λεμόνι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το ρολό κοτόπουλο με κρασάτη σάλτσα κυδωνιού, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας το ρολό και το πασπαλίζουμε με το κάρι και το καγιέν.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μαζί το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι το βούτυρο να λιώσει. Σοτάρουμε το ρολό για 6-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
- Σε μέτριο ταψί τακτοποιούμε το ρολό με το λάδι και τα ζουμάκια του και γύρω του σκορπίζουμε όλα τα υλικά για το ψήσιμο εκτός από τη μουστάρδα, μαζί με 200 ml νερό.
- Ψήνουμε το ρολό για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να ψηθεί εσωτερικά και να ροδίσει εξωτερικά, περιχύνοντάς το κάθε 30 λεπτά με τα ζουμιά του ταψιού.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το ρολό να ξεκουραστεί σε μια πιατέλα.
- Πιέζουμε τα κομμένα σκόρδα μέσα στο ταψί, για να βγει η κρεμώδης σάρκα τους.
- Αδειάζουμε όλα τα υλικά του ταψιού στον πολυκόφτη, ρίχνουμε και τη μουστάρδα, πολτοποιούμε καλά και αδειάζουμε σε μπολάκι σερβιρίσματος.
- Αφαιρούμε τους σπάγκους από το ρολό, το κόβουμε σε φέτες και συνοδεύουμε με τη σάλτσα.