Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΧαρίστε στους αγαπημένους σας ξεχωριστές χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις με υπέροχες συνταγές και γεύση από καλό κρασί από το Οινοποιείο Κυπερούντας.
Υλικά
- 500 γρ. γαρίδες
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 300 γρ. λευκό κρασί
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 80 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
- 250 γρ. ρύζι γλασέ
- Σαφράν
- Θαλασσινό αλάτι
- Λευκό πιπέρι
Συνδυάστε το με Ακτή ροζέ του Οινοποιείου Κυπερούντας
Διαδικασία
- Πλένουμε τις γαρίδες και αφαιρούμε το κέλυφος από το κεφάλι και το σώμα. Βάζουμε τα κελύφη σε κατσαρόλα μαζί με 500 γρ. κρύο νερό και βράζουμε για 20’ σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη κατσαρόλα. Όταν κρυώσει σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό.
- Ξεχωρίζουμε τα κεφάλια από το σώμα. Ξεπλένουμε καλά τα κεφάλια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με 10 γρ. ελαιόλαδο. Ψήνουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε 300 γρ. λευκό κρασί και όταν βράσει ρίχνουμε 300 γρ. ζεστό νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε για 20’. Όταν κρυώσουν λίγο, βάζουμε σε μπλέντερ και λιώνουμε ελαφρά. Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό.
- Τρίβουμε το σκόρδο. Το βάζουμε σε ένα τηγάνι μαζί με 20 γρ. ελαιόλαδο και το μαραίνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και ψήνουμε για 1/2 λεπτό από την κάθε πλευρά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Στο τέλος ρίχνουμε λίγο χοντρο-κοπανισμένο λευκό πιπέρι.
- Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (20γρ). Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τότε το ρύζι, λίγο αλάτι και λίγο σαφράν.
- Ανακατεύουμε και ρίχνουμε στη συνέχεια τον ζωμό από τα κεφάλια. Ανακατεύουμε που και που, μέχρι να απορροφηθεί.
- Προσθέτουμε τότε τον ζωμό από τα κελύφη και όταν απορροφηθεί και αυτός προσθέτουμε τις γαρίδες. Ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε αμέσως.