Στρώσεις από λεπτές φέτες πατάτας, βουτηγμένες σε μια πλούσια σάλτσα από κρέμα γάλακτος, αρωματισμένη με σκόρδο, θυμάρι και μοσχοκάρυδο. Πληθωρικό πιάτο, γευστικό και αρωματικό ιδανικό για το γιορτινό τραπέζι.
Υλικά
- 1.300 γρ. πατάτες Κύπρου ή Νευροκοπίου, καθαρισμένες και σε φέτες 3-4 χλστ.
- 180 ml γάλα φρέσκο, πλήρες
- 180 ml κρέμα γάλακτος
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη
- 4-5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 40 γρ. βούτυρο αγελάδας, για το σκεύος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
Διαδικασία
- Για τις κλασικές dauphinoise ξεκινάμε και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα τετράγωνο ταψί με διαστάσεις περίπου 25 x 25 εκ., καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
- Αλείφουμε τη λαδόκολλα καλά με το βούτυρο.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο, το θυμάρι και το μοσχοκάρυδο και τα ζεσταίνουμε καλά, χωρίς όμως να αφήσουμε το μείγμα να αφρίσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, ώστε να αρωματιστεί η κρέμα, και σουρώνουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
- Απλώνουμε στο ταψί μία στρώση από φέτες πατάτας, σε σειρές, και με τρόπο ώστε η κάθε φέτα να μισοκαλύπτει την άλλη, μέχρι να καλύψουμε τον πυθμένα.
- Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με λίγη από την κρέμα της κατσαρόλας.
- Συνεχίζουμε τη διαδικασία με στρώσεις πατάτας, αλατοπιπερώνοντας και περιχύνοντας με όλη την κρέμα μέχρι να γεμίσει το ταψί.
- Πασπαλίζουμε με το τυρί και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να γίνουν οι πατάτες, να δέσει η κρέμα και να γκρατιναριστεί ωραία το τυρί.