Δεν υπάρχει μόνο ο greek mousaka, υπάρχει και ο τουρκικός, ο βουλγαρικός, ο τυνησιακός, ο λιβανέζικος, αλλά και ο αιγυπτιακός, με μία στρώση βρασμένα ρεβίθια στην επιφάνειά του αντί της μπεσαμέλ.
Υλικά
- 100 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα + 1 μικρό ολόκληρο
- 3 σκελίδες σκόρδο, οι 2 λιωμένες και η 3η ολόκληρη
- 1 μικρό καρότο ολόκληρο, καθαρισμένο
- 1 κλωνάρι σέλερι
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, σε μακριές φέτες πάχους 2 εκ.
- 3 μεγάλα κολοκύθια, σε μακριές φέτες πάχους 2 εκ.
- 30 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνι
- 400 γρ. κιμάς αρνίσιος (ή μοσχαρίσιος ή μισός μισός)
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- χυμός από 1/2 λεμόνι
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 450 γρ. ντομάτες, τριμμένες στον τρίφτη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ρεβίθια: Βράζουμε τα ρεβίθια για 2 λεπτά σε άφθονο νερό, μετρώντας τον χρόνο από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό, τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό και βράζουμε με τον ίδιο τρόπο για άλλα 2 λεπτά. Το πολλαπλό αυτό βράσιμο κάνει τα όσπρια πιο ελαφριά. Μετά, τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με το ολόκληρο κρεμμύδι, το ολόκληρο σκόρδο, το καρότο, το σέλερι και τη δάφνη, καλύπτουμε καλά με νερό και βράζουμε για 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας για όσο χρειάζεται. Προς το τέλος αλατίζουμε, αποσύρουμε και αφήνουμε τα ρεβίθια να κρυώσουν εντελώς μέσα στο νερό τους.
Λαχανικά + Κιμάς: Αλατίζουμε τις φέτες μελιτζάνας και κολοκυθιού και αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά. Σε κατσαρόλα φαρδιά και ρηχή σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το λιωμένο σκόρδο στα 30 ml ελαιόλαδο, για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε, ανακατεύοντας ασταμάτητα για 15-25 λεπτά, μέχρι να σωθούν όσα υγρά βγάλει και να στεγνώσει. Πρέπει να γίνει ρόδινος και σπυρωτός. Ρίχνουμε το κύμινο, τον χυμό λεμονιού, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Ξεπλένουμε και σκουπίζουμε τις φέτες μελιτζάνας και κολοκυθιού. Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, και τηγανίζουμε τις φέτες σε δόσεις, για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Μουσακάς: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μέτριο ταψί στρώνουμε τις μισές φέτες μελιτζάνας και κολοκυθιού και πάνω τους απλώνουμε τον κιμά. Σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες φέτες λαχανικών. Στραγγίζουμε τα ρεβίθια (πετάμε τα λαχανικά) και τα σκορπίζουμε πάνω στο φαγητό. Περιχύνουμε με την τριμμένη ντομάτα και ψήνουμε για 30-45 λεπτά. Σερβίρουμε τον μουσακά χλιαρό.
ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ: Ένα δυναμικό ροζέ από Tempranillo.