Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΈνα ρολό από μπούτι αγριογούρουνου που γεμίζεται με πλιγούρι, κάστανα, ρόδι και δαμάσκηνα, σιγοψήνεται στον φούρνο για 4 ώρες και γίνεται απλά εξαιρετικό. Φαγητό πλουσιοπάροχο.
Αλέξανδρος Τσιοτίνης
Υλικά
- 2 κιλά μπούτι αγριογούρουνου (ζητάμε από τον κρεοπώλη να το ανοίξει και να το ετοιμάσει για ρολό)
- 150 γρ. πλιγούρι, μουλιασμένο σε νερό για 25 λεπτά και στραγγισμένο
- 10 κάστανα, βρασμένα, χοντροκομμένα
- τα σπόρια από 1 ώριμο ρόδι
- 10 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια, σε μέτρια κομμάτια
- 1/2 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, σοταρισμένο σε 30 ml ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- 2 κλωνάρια δεντρολίβανο
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το μπούτι αγριογούρουνου γεμιστό με πλιγούρι, κάστανα και ρόδι, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 150°C.
- Απλώνουμε το ανοιγμένο κρέας σε ένα διπλό κομμάτι λαδόκολλας, αρκετά μεγάλο για να τυλίξει καλά το ρολό. Αλείφουμε το κρέας με λάδι και τρίβουμε με αλατοπίπερο.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το πλιγούρι με τα κάστανα, το ρόδι, τα δαμάσκηνα, το κρεμμύδι, το σκόρδο και αλατοπίπερο και το απλώνουμε στο κέντρο, αφήνοντας κενό στις άκρες.
- Τυλίγουμε το κρέας σε ρολό και το δένουμε σε πυκνά διαστήματα με σπάγκο μαγειρικής. Στερεώνουμε τα κλωνάρια μυρωδικών κάτω από τους σπάγκους. Τυλίγουμε το ρολό με τη διπλή λαδόκολλα και στρίβουμε τις άκρες του χαρτιού σαν καραμέλα, για να μην ανοίξει.
- Βάζουμε το ρολό σε ταψί, προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και ψήνουμε για περίπου 4 ώρες, μέχρι να μαλακώσει.
- Ανεβάζουμε τη γωτιά στους 280° C, βγάζουμε τις λαδόκολλες και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά για να ροδίσει το κρέας.
- Σερβίρουμε το μπούτι αγριογούρουνου γεμιστό με πλιγούρι, κομμένο σε φέτες.