Αυτό το μοσχάρι ρολό θα μπει στο κέντρο του τραπεζιού και θα κερδίσει τις εντυπώσεις, τόσο με την εμφάνιση, όσο και με την απίθανη νοστιμιά του.
Υλικά
- 2 κιλά μοσχαρίσιο στήθος, σε ενιαίο κομμάτι, για ρολό (το ετοιμάζει ο κρεοπώλης μας)
- 1 κουτ. σούπας ξερή μαντζουράνα
- 4 ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
- 3 καρότα, κομμένα σε κομμάτια των 3 εκ.
- 6 αχλάδια της αρεσκείας μας, καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα, χωρίς τα κουκούτσια
- 1 ξυλάκι κανέλας + 2 καρφάκια γαρίφαλο + 2 φύλλα δάφνης + 10 κόκκοι μπαχάρι, τυλιγμένα όλα σε τουλπανάκι
- 400 ml ζωμός λαχανικών
- 400 ml ξηρό κόκκινο κρασί
- 40 ml ελαιόλαδο
- 80 ml μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το μοσχάρι ρολό αρωματικό με σάλτσα από ψητά αχλάδια, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας και το απλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας. Το πασπαλίζουμε καλά με τη μαντζουράνα και το τυλίγουμε σε ρολό, σχετικά σφιχτό. Δένουμε με σπάγκο σε πυκνά διαστήματα και τοποθετούμε το ρολό στο κέντρο μιας μεγάλης γάστρας ή σε ένα ευρύχωρο και βαθύ ταψί.
- Γύρω του απλώνουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα αχλάδια και ανάμεσά τους τακτοποιούμε το τουλπανάκι με τα μπαχαρικά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τον ζωμό, το κρασί, το ελαιόλαδο, το μέλι, τα σκόρδα, αλάτι και πιπέρι και τα αδειάζουμε στο σκεύος με το ρολό.
- Σκεπάζουμε με καπάκι (ή με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο) και ψήνουμε για 4 ώρες.
- Στα μισά του ψησίματος βγάζουμε προσεκτικά από τον φούρνο, ξεσκεπάζουμε το σκεύος και ελέγχουμε αν έχουν μειωθεί πολύ τα υγρά. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο (με σκεπασμένο σκεύος). Στις 4 ώρες συνολικά ξεφουρνίζουμε. Μεταφέρουμε το ρολό σε μια πιατέλα και το αφήνουμε να σταθεί για 20 λεπτά.
Σάλτσα
- Αδειάζουμε το περιεχόμενο της γάστρας σε ένα κατσαρολάκι και πετάμε το τουλπανάκι.
- Παίρνουμε 1 κουτάλα σούπας από το μείγμα (στερεά + υγρά), πολτοποιούμε στον πολυκόφτη, το ρίχνουμε ξανά στο κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε για 5-6 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Αφαιρούμε τους σπάγκους από το ρολό, το κόβουμε σε λεπτές φέτες και τακτοποιούμε γύρω του τα λαχανικά και τα αχλάδια με τη σάλτσα.