
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΈνα ψητό με φρέσκια δάφνη, όπως το έφτιαχναν στην κατεχόμενη Λάπηθο. Και για γλυκό, παντρεύουμε το κυπριακό σάμαλι με τη σαρλότα, σε έναν συνδυασμό ακαταμάχητο.
Υλικά
- 3 κιλά αρνί (μπούτι ή σπάλα)
- αλάτι και πιπέρι
- 2-3 κλαδάκια φρέσκιας δάφνης
- 1,2 κιλά πατάτες
- 1 κιλό ώριμες ντομάτες
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 750 γρ. νερό
Διαδικασία
- Πλένουμε το κρέας και το βάζουμε σε μεγάλο ταψί φούρνου, πάνω σε φρέσκα κλαδιά δάφνης (χωρίς να το σπάσουμε - απλά το χαράζουμε). Το αλατοπιπερώνουμε.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στα δύο. Τις βάζουμε σε λεκάνη, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε. Τις βάζουμε πάνω στο κρέας, καλύπτοντας το. Ρίχνουμε το νερό γύρω-γύρω και το βάζουμε στον φούρνο.
- Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 1 1/2 ώρα. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τις πατάτες γύρω από το κρέας και καλύπτουμε κρέας και πατάτες με τις ντομάτες, κομμένες σε φέτες πάχους 1 εκ. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 1 1/2 ώρα - αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό. Ξεσκεπάζουμε εντελώς το κρέας από τις ντομάτες για να κοκκινίσει και ψήνουμε για 1/2 ώρα ακόμα.