Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Αποθήκευση για αργότεραΤο ετοιμάζουμε και, όπως θα έλεγε και η Καλλιρρόη Παρρέν, «το στέλλετε εις τον φούρνον». Είναι ένα χορταστικό συνοδευτικό και καλό είναι να αρκεστούμε σε μικρό κομμάτι.
Καλλιρρόη Παρρέν
Υλικά
2 μέτρια κουνουπίδια, χωρισμένα σε πολύ μικρά μπουκετάκια
1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
1 πράσο, σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
40 γρ. σταφίδες
50 ml λευκό, ξηρό κρασί
500 ml κρέμα γάλακτος
250 γρ. κατσικίσιο τυρί, τύπου σεβρ, θρυμματισμένο
50 γρ. αμύγδαλο φιλέ
100 ml ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
βλ. συνταγή «Λάχανο μουσακάς»
Διαδικασία
Μπεσαμέλ
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ όπως στη συνταγή Λάχανο «μουσακάς»
Κουνουπίδι
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα μπουκετάκια κουνουπιδιού για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε και τα κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό.
Κόβουμε τα κοτσανάκια από τα μπουκέτα κουνουπιδιού σε λεπτές φέτες. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κοτσανάκια με το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο, αλατοπίπερο και τον κουρκουμά για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την κρέμα και τις σταφίδες. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Αδειάζουμε τη σάλτσα σε ένα μέτριο πυρέξ και στρώνουμε ομοιόμορφα. Τακτοποιούμε όμορφα τα βρασμένα μπουκετάκια κουνουπιδιού μέσα στη σάλτσα και από πάνω σκορπίζουμε το τυρί.
Καλύπτουμε με την μπεσαμέλ και ψήνουμε για 20 λεπτά. Σκορπίζουμε το αμύγδαλο φιλέ και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 -15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.