Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας
Αποθήκευση για αργότεραΧειμωνιάτικο, γιορτινό τραπέζι χωρίς ένα πλούσιο, σαλτσιστό στιφάδο δεν γίνεται. Κρασάτο και πληθωρικό, ζητά ένα δυνατό κόκκινο κρασί, τόσο για το μαρινάρισμά του όσο και στο μαγείρεμα – αλλά και στο ποτήρι. Το καστανό ρύζι που το συνοδεύει έχει ρωμαλέα νοστιμιά και είναι απείρως προτιμότερο από το απλό λευκό.
Ιλιάνα Κοντοσώρου
Υλικά
- 1 κουνέλι βάρους περίπου 2 κιλών, χωρίς το κεφάλι, πλυμένο και στεγνό, κομμένο σε 5 κομμάτια-μερίδες
Για τη μαρινάδα
- 1 φιάλη (750 ml) κόκκινο ξηρό κρασί
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
- 5 κόκκοι μπαχάρι
- 2-3 φύλλα δάφνης
Για το στιφάδο
- 1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα, ολόκληρα
- 250 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
- 300 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 400 γρ. κάστανα προβρασμένα, καθαρισμένα και ολόκληρα
- 350 γρ. καστανό ρύζι
- 250 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Μαρινάρισμα
- Για να φτιάξουμε κουνέλι στιφάδο με καστανό ρύζι και κάστανα ξεκινάμε με το μαρινάρισμα και αποβραδίς βάζουμε τα κομμάτια του κουνελιού σε μια λεκάνη.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κρασί. Προσθέτουμε το σκόρδο, το μπαχάρι και τις δάφνες.
- Μαρινάρουμε σε σχετικά δροσερό σημείο (όχι απαραίτητα στο ψυγείο), για 1 βράδυ
Στιφάδο
- Την επόμενη ημέρα στραγγίζουμε το κουνέλι και πετάμε τη μαρινάδα.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε τα κομμάτια του κουνελιού για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές.
- Βγάζουμε το κουνέλι από την κατσαρόλα και το αφήνουμε σε ένα μπολ.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια του στιφάδου για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
- Ξαναβάζουμε το κουνέλι στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε προσεκτικά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ και το σκόρδο.
- Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να πιάνει ελαφρά στον πάτο της κατσαρόλας.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κάστανα και νερό τόσο ώστε να μισοκαλύψει τα υλικά και το αφήνουμε να πάρει βράση.
- Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κουνέλι και τα κρεμμυδάκια να μελώσουν στη σάλτσα.
- Παράλληλα, βράζουμε το καστανό ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Σερβίρουμε το κουνέλι με τα κρεμμυδάκια και τη σάλτσα του και συνοδεύουμε με το αφράτο καστανό ρύζι.