
Κείμενο: Κλεομένης Ζουρνατζής
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΜε μια αρωματική μαρινάδα με πορτοκάλι και κύμινο νοστιμίζουμε το χοιρινό για αυτό το πεντανόστιμο κοντοσούβλι. Μεζές από τους λίγους!
Υλικά
- 3 κιλά λαιμός χοιρινός, χωρίς κόκαλο, σε κομμάτια 6 x 6 εκ. και πάχους περίπου 3 εκ.
- 300 γρ. μπέικον, στρογγυλό, κομμένο σε χοντρές φέτες *
Για τη μαρινάδα
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού σιναπόσπορος, καλά κοπανισμένος (είναι ο σπόρος της μουστάρδας - τον βρίσκουμε σε μπαχαράδικα)
- 3 πιπεριές Φλωρίνης** , πολτοποιημένες στον πολυκόφτη
- το ξύσμα και ο χυμός από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μυστικά
*Προτιμάμε στρογγυλό μπέικον, για να καλύπτει καλά την πλαϊνή επιφάνεια του χοιρινού κομματιού και να δίνει λίπος και νοστιμιά κατά τη διάρκεια του ψησίματος
**Επιλέγουμε πιπεριές Φλωρίνης φρέσκες στην εποχή τους ή από βαζάκι, στραγγισμένες.
Διαδικασία
- Για το κοντοσούβλι από χοιρινό λαιμό με πορτοκάλι και κύμινο, σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε πρώτα τα υλικά της μαρινάδας.
- Ρίχνουμε το κρέας και ανακατεύουμε καλά.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες (μάξιμουμ 1 μέρα), να μαριναριστεί.
- Βγάζουμε τα κομμάτια από τη μαρινάδα (την οποία κρατάμε κατά μέρος).
Σούβλισμα
- Σουβλίζουμε το κρέας σε μια μεγάλη σούβλα, κατάλληλη για κοντοσούβλι, που να χωράει στην ψησταριά μας. Καλό είναι να είναι τετραγωνισμένη για να μη «γυρίζουν» τα κομμάτια όσο γυρνάει η σούβλα.
- Περνάμε εναλλάξ τα κομμάτια κρέατος και τις φέτες μπέικον, έτσι ώστε να είναι το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς κενά μεταξύ τους.
- Προσέχουμε επίσης να τρυπάμε στο κέντρο του κομματιού, ώστε να γυρίζουν στρωτά και ομοιόμορφα.
- Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Ψήσιμο
- Στερεώνουμε τη σούβλα σε ένα από τα χαμηλά ράφια της ψησταριάς, δηλαδή κοντά στη φωτιά.
- Ψήνουμε για περίπου 2 1⁄2 ώρες, γυρίζοντας τακτικά τη σούβλα. Αλείφουμε τακτικά το κοντοσούβλι με τη μαρινάδα του που αφήσαμε κατά μέρος με ένα πινέλο ή ένα ματσάκι θυμάρι ή ρίγανη.
- Δοκιμάζουμε το κοντοσούβλι για να δούμε αν είναι έτοιμο: κόβουμε ένα μικρό κομμάτι και, αν είναι ψημένο, το βγάζουμε από τη φωτιά.
- Βγάζουμε τα κομμάτια από τη σούβλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες με κοφτερό μαχαίρι.