Αγαπημένο οικογενειακό φαγητό το κατσίκι στον φούρνο με πατάτες, ιδανικό τόσο για καθημερινές όσο και για πιο επίσημα γεύματα. Είναι πανεύκολο, μια και ο φούρνος κάνει όλη τη δουλειά, και το συνοδεύουμε με μια χωριάτικη σαλάτα και ζεστό προζυμένιο ψωμί.
Υλικά
- 1.500 γρ. κατσικάκι μπούτι και σπάλα, ολόκληρο κομμάτι
- 2 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή
- 1 κουτ. σούπας καυτερό μπούκοβο
- 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1/2 μάτσο φρέσκο δεντρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένο, ή 1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερό, καλά κοπανισμένο
- 2 κιλά πατάτες Κύπρου, κομμένες στα 4
- 200 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κατσίκι πικάντικο στον φούρνο με πατάτες, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το μπούκοβο, 170 ml από το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το σκόρδο, τον μαϊντανό, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι για να φτιάξουμε μια κρέμα.
- Αλείφουμε με αυτήν το κατσικάκι έτσι ώστε να πάει παντού.
- Με το υπόλοιπο λάδι λαδώνουμε τις πατάτες και τις αλατοπιπερώνουμε.
- Σε ένα ταψί τακτοποιούμε τις πατάτες περιμετρικά και στη μέση βάζουμε το κατσικάκι.
- Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι το κατσίκι να πάρει χρώμα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160°C.
- Ανακατεύουμε τις πατάτες για να πάει παντού το λίπος από το ταψί.
- Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί και ψήνουμε για άλλες 3 1⁄2 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και το κατσίκι.