Φωτογραφία: Ντέμης Σιρανίδης
Αποθήκευση για αργότεραΤΟ ΓΚΑΜΟΝ, ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΞΑΝΑ. ΠΑΣΑΛΕΙΜΜΕΝΟ Μ’ ΕΝΑ ΜΕΙΓΜΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΟ JERK SPICE ΤΗΣ ΚΑΡΑΙΒΙΚΗΣ. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΑΛΑΚΟ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕΡΟ ΓΚΑΜΟΝ ΜΕ ΓΛΥΚΟ ΓΛΑΣΟ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΙΑΤΟ, ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΓΚΑΜΟΝ, ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΟ.
Υλικά
Ένα γκάμον γύρω στα 2 κιλά
1 κουταλάκι αλεσμένοι κόκκοι πιπεριού
1 κουταλιά θυμάρι ξυρό
1 κρεμμύδι καθαρισμένο και κομμένο στα 4
Για το άλειμμα
3 καυτές κόκκινες πιπεριές χωρίς σπόρια και κομμένες στη μέση
3 φρέσκα φύλλα δάφνης
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλιά μπαχάρι αλεσμένο
1 κουταλιά μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά γαρύφαλλα αλεσμένα
80 ml ρούμι
40 ml ξύδι λευκό
80 γρ. καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
Για το γλάσο
Το χυμό από ένα πορτοκάλι
3 κουταλιές μαρμέλαδα δαμάσκηνο
100 ml ρούμι
Διαδικασία
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε το γκάμον σ’ ένα πυρέξ και το
τρίβουμε με το πιπέρι και το θυμάρι. Ρίχνουμε στο πυρέξ 1 ποτήρι νερό, προσθέτουμε το
κρεμμύδι, καλύπτουμε το γκάμον με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε καλυμμένο για 1 ώρα.
2. Αφαιρούμε το πυρέξ από τον φούρνο και αφήνουμε το γκάμον σκεπασμένο για 20 λεπτά. Όταν κρυώσει λίγο, αφαιρούμε μ’ ένα μαχαίρι το περισσότερο από το εξωτερικό λίπος του και το χαράζουμε σε ρόμβους.
3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο ξανά στους 180 βαθμούς.
4. Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε τις καυτές πιπεριές, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, τα γαρύφαλλα, το ρούμι, το ξύδι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Με ένα μπλέντερ χειρός αλέθουμε το μείγμα για να γίνει πολτός.
5. Φορώντας γάντια, αλείφουμε το μείγμα στην επιφάνεια του γκάμον και το βάζουμε στον
φούρνο για 30 λεπτά. Αφαιρούμε το γκάμον από τον φούρνο.
6. Φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας όλα τα υλικά του σ’ ένα μπολ και αλείφουμε μ’ αυτό το γκάμον. Το ψήνουμε γι’ ακόμη 40 λεπτά. Κάθε 10 λεπτά το βγάζουμε από τον φούρνο για να το αλείψουμε με το γλάσο που τρέχει στα πλάγια του πυρέξ.
7. Βγάζουμε το γκάμον από τον φούρνο και το βάζουμε σε μια σανίδα κοπής. Βάζουμε όλα τα
ζουμιά του πυρέξ σ’ ένα μπολ. Κόβουμε το γκάμον σε φέτες και σερβίρουμε με την πικάντικη γλυκιά σος.