Με βάση το εβραϊκό ψωμί challah φτιάχνουμε ένα γιορτινό στεφάνι με άρωμα πορτοκαλιού και παπαρουνόσπορο.
Υλικά
- 2 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
- 60 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 50 ml ελαιόλαδο με απαλή γεύση (όχι αγουρέλαιο)
- 2 αυγά μεγάλου μεγέθους
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το πλάσιμο
Για την επιφάνεια
- 1 αυγό μεγάλου μεγέθους
- 1 κουτ. σούπας νερό
- παπαρουνόσπορος και σουσάμι, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το τσουρέκι Challah στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και 1 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό.
- Προσθέτουμε το λάδι και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το αλάτι, το ξύσμα και σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο χλιαρό νερό ακόμα.
- Καλύπτουμε τον κάδο με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Τη ζυμώνουμε ξανά για 1 λεπτό για να ξεφουσκώσει, τη σκεπάζουμε και πάλι με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για άλλα 30 λεπτά.
- Τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.
- Πλάθουμε το καθένα σε λεπτό μπαστούνι και τα πλέκουμε σε πλεξούδα.
- Έπειτα τη στρίβουμε και την τυλίγουμε, για να ενωθούν οι δύο άκρες της και να σχηματίσουμε ένα στεφάνι.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα φούρνου και ακουμπάμε εκεί το στεφάνι.
- Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για άλλα 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
- Για να δούμε αν είναι έτοιμο, πιέζουμε με το δάχτυλό μας: αν η ζύμη επανέρχεται χωρίς να μένει βαθούλωμα, τότε είναι έτοιμη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε με πιρούνι το αυγό με το νερό και αλείφουμε όλο το στεφάνι προσεκτικά, για να μην το τρυπήσουμε και ξεφουσκώσει.
- Πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορους και σουσάμι και φουρνίζουμε.
- Ψήνουμε το challah για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.