Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΑπό τη σύγχρονη πλέον παράδοση της Κύπρου: ένα γιορταστικό gammon με μαρμελάδα κιτρόμηλο και ψωμάκια εμπνευσμένα από τα παφίτικα «γαλένα», αλλά και οι χριστουγεννιάτικοι κουραμπιέδες σε μία δούκισσα.
Υλικά
- 1 1/2 κιλό gammon
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 μικρό καρότο
- 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι, ακοπάνιστο
- 3 κλωνάρια μαϊντανός
- 100-150 γρ. μαρμελάδα κιτρόμηλο
- 1 κοφτό κουταλάκι τσαγιού αποξηραμένο και τριμμένο ginger
- 1 κουταλάκι τσαγιού σπόροι μουστάρδας (σινάπι), χοντροκοπανισμένοι
Ψωμάκια με βούτυρο και γάλα
Προετοιμασία: 30΄ + 1 ώρα (για φούσκωμα) Ψήσιμο: 30΄
- 250 γρ. αλεύρι χωριάτικο
- 250 γρ. φαρίνα
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 100 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 11 γρ. ξερή μαγιά
- 240 γρ. γάλα
- 1 αβγό
- 50γρ. σησάμι
Διαδικασία
- Βάζουμε το gammon σε κατσαρόλα και γεμίζουμε με νερό να το καλύπτει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καρότο (καθαρισμένα και ολόκληρα), το πιπέρι και τον μαϊντανό. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 80΄ (υπολογίζουμε 20΄ για κάθε μισό κιλό βάρους συν 20΄ επιπλέον.
- Όταν το gammon ψηθεί, αφαιρούμε αμέσως το δίχτυ και το λίπος, κόβοντάς το με ένα μαχαίρι. Το βάζουμε σε ταψί, με τη μεριά του λίπους από πάνω.
- Χοντροκοπανίζουμε τη μουστάρδα και αλέθουμε το ginger. Τα ανακατεύουμε μαζί με τη μαρμελάδα και απλώνουμε το μείγμα πάνω στο gammon. Ψήνουμε στο γκριλ φούρνου για 5΄ μέχρι να γκρατιναριστεί ελαφρά.
Ψωμάκια με βούτυρο και γάλα
- Βάζουμε τα δύο είδη αλεύρι σε λεκάνη, μαζί με το αλάτι. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, το προσθέτουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και ανακατεύουμε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη.
- Τα ρίχνουμε στο μείγμα με το αλεύρι. Χτυπάμε το αβγό ελαφρά και προσθέτουμε το μισό στη ζύμη. Ζυμώνουμε πολύ καλά (μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική) και πλάθουμε σε ψωμάκια. Τα τυλίγουμε σε σησάμι (το οποίο έχουμε ήδη βράσει για 3΄) και τα τοποθετούμε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.
- Τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσουν. Αλείβουμε με το αβγό που έχουμε κρατήσει και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30΄ περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.