Ιδανικό φρούτο για γλυκό το μήλο. Η τραγανή, υπόξινη σάρκα του υποχωρεί στο ψήσιμο, μαλακώνει.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι ψιλό
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού μπράντι
- 250 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους, παγωμένο
- 60 ml γάλα φρέσκο
Για τη γέμιση
- 4 μεγάλα κόκκινα μήλα, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
Διαδικασία
Ζύμη: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά με 1-2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό. Πλάθουμε σε μπάλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Γέμιση: Σε μπολ ανακατεύουμε τα μήλα με τη ζάχαρη και την κανέλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλό φύλλο πάχους 1 εκ. και απλώνουμε όμορφα τα μήλα με τη ζάχαρη και την κανέλα. Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα, δημιουργώντας ένα άτεχνο στεφάνι. Περιχύνουμε με το μέλι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.