
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΓλυκιές και αλμυρές μπουκιές για τις μέρες πριν και μετά το Πάσχα, με πρωταγωνιστή στην κουζίνα το Royal Baking Powder.
Υλικά
Για τη γέμιση
- 400 γρ. τυρί φλαούνας
- 100 γρ. φαρίνα
- 25 γρ. Royal Baking Powder
- 20 γρ. σταφίδες
- 6 γρ. φρέσκο δυόσμο
- 1/5 κουταλάκι τσαγιού μαστίχα
- 1/5 κουταλάκι τσαγιού μέχλεπι
- 3 μεγάλα αυγά
Για τη ζύμη
- 200 γρ. φαρίνα
- 200 γρ. χωριάτικο αλεύρι
- 15 γρ. Royal Baking Powder
- 1 κοφτό κουταλάκι τσαγιού αλάτι
- 50 γρ. βούτυρο
- 20 γρ. ζάχαρη
- 135 γρ. γάλα
- 1 μεγάλο αυγό
- 1/5 κουταλάκι μαστίχα
- 1/5 κουταλάκι μέχλεπι
- 70 γρ. σησάμι
- 1 μεγάλο αυγό (για την επάλειψη)
Διαδικασία
Βράζουμε το σουσάμι με το νερό για 3’ και σουρώνουμε. Για τη ζύμη, κοπανίζουμε μαζί μαστίχα και μέχλεπι με λίγο αλεύρι κι ανακατεύουμε με τα δύο είδη αλεύρου, το baking powder και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο κι ανακατεύουμε. Χτυπάμε ελαφρά το αυγό με το γάλα και τη ζάχαρη και το προσθέτουμε στο μείγμα του αλεύρου. Ζυμώνουμε καλά, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Κοπανίζουμε μαστίχα και μέχλεπι με λίγο αλεύρι. Τρίβουμε το τυρί, ψιλοκόβουμε το δυόσμο κι ανακατεύουμε μαζί με τις σταφίδες, τη μαστίχα, το μέχλεπι, το αλεύρι και το baking powder. Κτυπούμε καλά τα αυγά, τα προσθέτουμε στο μείγμα τυριού και ανακατεύουμε. Ανοίγουμε τη ζύμη σε σχετικά χοντρό φύλλο. Αν θα χρησιμοποιήσουμε μηχανή, επιλέγουμε το πρώτο στάδιο. Την πατάμε ελαφρά με πλάστη και κόβουμε με ποτήρι
διαμέτρου περίπου 8εκ. (θα έχουμε περίπου 30 κομμάτια). Πατάμε τη ζύμη ελαφρά στο σησάμι και μετά ξανά με τον πλάστη.
Αλείβουμε το φύλλο με χτυπημένο αυγό και βάζουμε στο κέντρο ένα κουταλάκι γέμιση (υπολογίζουμε περίπου το ίδιο βάρος με τη ζύμη). Διπλώνουμε με τον χαρακτηριστικό τρόπο της φλαούνας και πιέζουμε τις 4 γωνιές για να στερεωθεί η ζύμη. Τοποθετούμε τις φλαουνίτσες σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, αλείβουμε με χτυπημένο αυγό και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45’ περίπου.