Γιορτινό και σχετικά εύκολο κύριο πιάτο με τραγανές, τηγανισμένες φέτες αγριογούρουνου, μελωμένα κυδώνια και πυκνή κρασάτη σάλτσα. Πληθωρικό φαγητό, αντάξιο ενός εορταστικού τραπεζιού!
Υλικά
Αγριογούρουνο
- 1 κιλό φιλέτο αγριογούρουνου από «σέλα», κομμένο σε 6 ισόπαχες φέτες
- ελαιόλαδο (βλ. Διαδικασία)
- 1 κιλό παραπούλια (βλαστάρια λάχανου -επί παραγγελία, σε λαϊκές αγορές), πλυμένα και καθαρισμένα ή 1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σάλτσα
- 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου
- 800 ml μαυροδάφνη
- 500 ml κρασί Αγιωργίτικο
Κυδώνια
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 κυδώνια, καθαρισμένα και κομμένα σε 6 κομμάτια το καθένα
- 300 ml ζωμός κοτόπουλου
- 200 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σάλτσα
- Για να ετοιμάσουμε το φιλέτο αγριογούρουνου με κυδώνια και σάλτσα μαυροδάφνης, αρχικά ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τον ζωμό κοτόπουλου για 45 λεπτά, ώσπου να παραμείνει ποσότητα περίπου 150 ml.
- Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε μαζί τα δύο κρασιά, μέχρι ο όγκος τους να μειωθεί στα 200 ml.
- Στη συνέχεια αναμειγνύουμε τα κρασιά με τον ζωμό. Η σάλτσα είναι έτοιμη. Την αφήνουμε κατά μέρος.
Κυδώνια
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα κυδώνια σε δόσεις, μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί, περιχύνουμε με τον ζωμό και τον χυμό πορτοκαλιού και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου.
Αγριογούρουνο + Παραπούλια
- Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι τα κομμάτια αγριογούρουνου και τα τηγανίζουμε ανά δύο, για 4-6 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ψηθούν εσωτερικά (κόβουμε ένα και ελέγχουμε να μην υπάρχουν ωμά σημεία).
- Κάθε φορά που βάζουμε μια δόση στο τηγάνι ζεσταίνουμε πρώτα εκεί από 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
- Ζεσταίνουμε άφθονο, αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και όταν αρχίσει να κοχλάζει έντονα, ρίχνουμε τα παραπούλια και τα ζεματίζουμε για 2 - 3 λεπτά.
- Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.
- Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε το αγριογούρουνο μαζί με τα κυδώνια, περιχύνουμε με τη σάλτσα και συνοδεύουμε με τα παραπούλια, τα οποία τοποθετούμε στο πλάι κάθε πιάτου.