Αξιοποιούμε τη φίνα νοστιμιά του κάστανου σε ένα πολύ αγαπητό γλυκό, ιδανικό για πρωινό, για σνακ αλλά και μαζί με τον καφέ ή το τσάι.
Υλικά
- αυγά
- 150 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 400 γρ. πουρές κάστανου (βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
- 100 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
- 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- λίγο βούτυρο λιωμένο, για τη φόρμα
Για την επικάλυψη
- 150 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
- ψιλοκομμένα μαρόν γκλασέ, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για cupcakes 12 θέσεων ή 12 φορμάκια για μάφιν ή cupcakes (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χάρτινα ή αλουμινένια μιας χρήσης). Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε σταδιακά τον πουρέ κάστανου, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί. Ρίχνουμε τη σκόνη αμυγδάλου, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε να χτυπάμε σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν. Αδειάζουμε το μείγμα στις βουτυρωμένες θήκες και ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να γίνουν φουσκωτά κεκάκια και η λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο του ενός να βγει καθαρή και στεγνή.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 20 λεπτά και ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε σε μέτρια φωτιά την κουβερτούρα με το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν λεία κρέμα. Την αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει. Έπειτα καλύπτουμε τα cupcakes με μια πλούσια στρώση επικάλυψης και στολίζουμε με τα κάστανα μαρόν γκλασέ.