Αρωματισμένο με ρίγανη και ψημένο μέχρι να αποκτήσει τραγανή κρούστα, συνοδεύεται από μια σκορδάτη σάλτσα που αναδεικνύει την πλούσια γεύση του κρέατος. Ένα πιάτο ιδανικό για οικογενειακά τραπέζια ή γιορτινές περιστάσεις.
Υλικά
- 1 ρολό από αρνίσιο μπούτι ή σπάλα, περίπου 2.500 γρ., έτοιμο από τον κρεοπώλη μας
- 30 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο
- 30 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ταψί και τη σάλτσα
- 2 ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα, κομμένα στα τέσσερα
- 1 καρότο, χοντροκομμένο
- 1 κεφάλι σκόρδο, κομμένο οριζοντίως στη μέση
- 1 κουτ. γλυκού κόκκοι από πράσινο πιπέρι, ελαφρώς κοπανισμένοι
- 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
- 200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 40 γρ. μουστάρδα πικάντικη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το αρνίσιο ρολό με ρίγανη και σκορδάτη σάλτσα, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας το ρολό.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μαζί το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι το βούτυρο να λιώσει. Σοτάρουμε το ρολό για 6-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.
Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
- Σε μέτριο ταψί τακτοποιούμε το ρολό με το λάδι και τα ζουμάκια του και γύρω του σκορπίζουμε όλα τα υλικά για το ψήσιμο, εκτός από τη μουστάρδα, μαζί με 200 ml νερό. Αλατοπιπερώνουμε.
- Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες και 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία. Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε το ρολό σε πιατέλα.
- Το σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά.
Σάλτσα
- Πιέζουμε τα κομμένα σκόρδα μέσα στο ταψί, για να βγει η κρεμώδης σάρκα τους.
- Αδειάζουμε όλα τα υλικά του ταψιού στον πολυκόφτη, ρίχνουμε και τη μουστάρδα, πολτοποιούμε καλά και αδειάζουμε σε μπολάκι σερβιρίσματος.