
Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς
Αποθήκευση για αργότεραΤο αρνάκι με πατάτες είναι το κατεξοχήν κύριο πιάτο στο πασχαλινό τραπέζι της Πόλης, με ένα μικρό κόλπο στο τέλος του ψησίματος, μια θαυμάσια μελωμένη και άφθονη σάλτσα. Έγινε απίθανα τρυφερό και έξοχα αρωματισμένο με φρέσκα μυρωδικά.
Γιώργος Παπαλιάρης και Ayşen Türegün
Υλικά
- 1 ολόκληρη αρνίσια σπάλα, με το οστό, βάρους περίπου 1.800-2.000 γρ. (ή 2 μικρότερες γάλακτος, περίπου ίδιου συνολικού βάρους)
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2-3 κουτ. σούπας αλεύρι
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 3-4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
- 2 φύλλα δάφνης, κατά προτίμηση φρέσκα
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για την αρνίσια σπάλα στον φούρνο, μελωμένη, ξεκινάμε βάζοντας τη σπάλα σε μια γάστρα (ή σε ένα βαθύ ταψί) που να τη χωρά σχεδόν ακριβώς.
- Την αλείφουμε με το μισό ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με αλατοπίπερο.
- Τρίβουμε απαλά το κρέας με τις παλάμες μας, για να απορροφήσει καλύτερα τα υλικά, και το αφήνουμε στο ταψί, για 1 ώρα, σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα κρεμμύδια με το αλεύρι και τινάζουμε να φύγει η περίσσεια.
- Τα σκορπίζουμε στο σκεύος, γύρω από το κρέας, και προσθέτουμε 300 ml νερό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα σκόρδα, το θυμάρι και το δεντρολίβανο.
- Ρίχνουμε στο υγρό λίγο αλατοπίπερο και κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της (ή το ταψί με λαδόκολλα και στη συνέχεια με αλουμινόχαρτο).
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 3 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει πολύ καλά.
- Ξεφουρνίζουμε και ξεσκεπάζουμε το σκεύος. Μεταφέρουμε προσεκτικά το κρέας σε μια πυρίμαχη πιατέλα (χωρίς το ζουμί του σκεύους).
- Ρίχνουμε στο ζουμί που έμεινε στη γάστρα ή στο ταψί 200 ml καυτό νερό και τις δάφνες. Ανακατεύουμε και περιχύνουμε το κρέας στην πυρίμαχη πιατέλα.
- Βάζουμε προσεκτικά την πιατέλα στον φούρνο, δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να δέσει ωραία η σάλτσα.
- Σερβίρουμε αμέσως.