Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΕν πλω το δοκιμάσαμε τούτο το αρνάκι. Σε ένα πασχαλινό τραπέζι που στήθηκε στο κατάστρωμα ενός βαποριού, με φόντο την Κωνσταντινούπολη μέσα στην ανοιξιάτικη αχλύ της. Τα μέλη της κοινότητας του Μεγάλου Ρεύματος, άντρες και γυναίκες, κατέφθασαν με αμέτρητες πιατέλες, σαλτσιέρες και δίσκους, φορτωμένα με ό,τι καλύτερο έχει να αναδείξει η γιορταστική πολίτικη κουζίνα. Μετά τους μεζέδες έφτασε το φουρνιστό αρνίσιο μπούτι που ετοίμασε η Βίκυ Μπιντίρ-Καλαμάρη, μαζί με ολόγλυκες πατάτες, μαριναρισμένες με πορτοκάλι και μέλι.
Βίκυ Μπιντίρ- Καλαμάρη
Υλικά
Για το αρνί
- 3 κιλά αρνίσια μπούτια, ολόκληρα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
- 80 ml ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί
Για τις πατάτες
- 6 πατάτες, κομμένες σε κύβους 3 εκ.
- ο χυμός από 2 πορτοκάλια
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 80 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το σιγοψημένο αρνί στον φούρνο με πατάτες πορτοκαλένιες προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C και λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου.
- Αλατοπιπερώνουμε καλά το αρνί. Σε μπολάκι ανακατεύουμε το λάδι με το μέλι και τη ζάχαρη και αλείφουμε με το μείγμα καλά το αρνί.
- Το τακτοποιούμε στο ταψί, καλύπτουμε καλά με λαδόκολλα και ψήνουμε για 3 ώρες.
- Σε μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με όλα τα υλικά.
- Ξεφουρνίζουμε, αφαιρούμε για λίγο τη λαδόκολλα και γυρίζουμε το αρνί από την άλλη πλευρά.
- Ρίχνουμε και τις πατάτες με τη μαρινάδα τους και ξανακαλύπτουμε με τη λαδόκολλα.
- Φουρνίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά και να μελώσουν.