Με γλυκόξινα φρούτα όπως το κυδώνι και το ρόδι δίνουμε ιδιαίτερο χαρακτήρα σε αυτό το χειμωνιάτικο αρνάκι που μπορεί να σταθεί με άνεση στο τραπέζι της γιορτής.
Υλικά
Για το αρνάκι
- 2½ κιλά αρνί (μπούτι και σπάλα), με το κόκαλο, κομμένο σε μερίδες
- 6 κουτ. σούπας πετιμέζι ροδιού (σε deli και παντοπωλεία) ή πετιμέζι κρασιού
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο δεντρολίβανο (ή φρέσκο θυμάρι) ή ξερό
- χυμός από 1 λεμόνι
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 3 κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- σπόρια από 1 ρόδι, για το σερβίρισμα
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα κρασιού και τα κυδώνια
- 250 γρ. μέλι
- 800 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
- 250 ml νερό
- χυμός και φλούδα από 1/2 λεμόνι
- 2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 κουτ. γλυκού ξερό
- 1 μικρή καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 5 μέτρια κυδώνια, κομμένα σε λεπτές κυδωνάτες φέτες 1,5 εκ.
- 300 γρ. αμύγδαλα λευκά, καβουρδισμένα χωρίς λιπαρή ουσία για 4-5 λεπτά και χοντροσπασμένα
Διαδικασία
Σάλτσα κρασιού και κυδώνια
- Για να φτιάξουμε το αρνάκι γιορτινό, με ρόδια, κυδώνια και σάλτσα από κόκκινο κρασί, ξεκινάμε με την σάλτσα και σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, τα 500 ml από το κόκκινο κρασί, το νερό, τον χυμό, τη φλούδα λεμονιού, το δεντρολίβανο και την καυτερή πιπεριά και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Βράζουμε για 3-4 λεπτά ακόμη και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Απλώνουμε τις φέτες κυδωνιού σε ένα μέτριο ταψί, με τρόπο που να μισοσκεπάζει η μία την άλλη.
- Σουρώνουμε τη σάλτσα κρασιού.
- Σκορπίζουμε τα στερεά υλικά της πάνω στα κυδώνια και περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα σάλτσας.
- Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Αν χρειαστούν επιπλέον υγρά, προσθέτουμε λίγο ακόμη από τη σάλτσα.
- Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε σε χαμηλή φωτιά την υπόλοιπη σάλτσα μαζί με το υπόλοιπο κρασί για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα ελαφρύ σιρόπι.
Αρνάκι
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C, στη λειτουργία του αέρα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το πετιμέζι, το δεντρολίβανο, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και το σκόρδο.
- Σε μια γάστρα στρώνουμε τα κρεμμύδια. Αλατοπιπερώνουμε καλά το αρνί και το βάζουμε πάνω στα κρεμμύδια.
- Τρίβουμε το αρνί σε όλες τις πλευρές του με το μισό από το μείγμα με το πετιμέζι. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα και περίπου 200 ml νερό.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι (αν το σκεύος δεν έχει καπάκι, καλύπτουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλα και με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο).
- Ψήνουμε για 3 ώρες, μέχρι το αρνάκι να μαλακώσει.
- Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
- Το βγάζουμε με προσοχή και το μεταφέρουμε σε πιατέλα.
- Με ένα κουτάλι αφαιρούμε όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από τα υγρά του ψησίματος.
- Αδειάζουμε τα υγρά του ψησίματος μαζί με τα κρεμμύδια στην πιατέλα με το αρνάκι και γύρω γύρω τακτοποιούμε τα κυδώνια που ψήσαμε, με τα υγρά τους.
- Σκορπίζουμε γύρω γύρω τους σπόρους ροδιού και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και σε ξεχωριστό μπολ βάζουμε τη σάλτσα κρασιού.