Υλικά
- 2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι κίτρινο
- 1 δαφνόφυλλο
- 2 ολόκληρα κλωνάρια μαϊντανού
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 4 σφιχτοβρασμένα αυγά (αξιοποιούμε τα βαμμένα αυγά από το Πάσχα)
- 4 φέτες ζαμπόν καπνιστό από μπούτι, κομμένο σε μικρά καρέ
- 1 καρότο (κατά προτίμηση βιολογικό) τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
- 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
- 1 κεσές γιαούρτι στραγγιστό
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 2 κουτ. σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελάχιστο κύμινο, σε σκόνη (προαιρετικά)
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
Βράζουμε το ρύζι σε 5 φλιτζάνια νερό με 1 κουτ. γλυκού αλάτι, τη δάφνη και τα κλωνάρια μαϊντανού. Μόλις πιει το νερό του και έχει μαλακώσει, σε περίπου 18-20 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά, πετάμε τη δάφνη και τα κλωνάρια μαϊντανού, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το ρύζι με μια πετσέτα, που θα απορροφήσει τους υδρατμούς, μέχρι να κρυώσει.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Καθαρίζουμε τα αυγά και τα κόβουμε στα τέσσερα. Βάζουμε το ρύζι σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτουμε το καρότο, το σέλερι, τον μαϊντανό, το κύμινο (αν βάλουμε), το ζαμπόν, τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και προσθέτουμε ό,τι χρειάζεται. Σερβίρουμε γαρνίροντας κάθε μερίδα με τα αυγά.