Για την 8η εβδομάδα του διαγωνισμού «Συνταγές της τελευταίας στιγμής», η πρώτη συνταγή που προκρίθηκε είναι της Μαργαρίτας Αλεξανδρίδη.
Υλικά
- 150 γρ. μπέικον
- 400 γρ. ρύζι αρμπόριο (αν δεν βρούμε, βάζουμε καρολίνα)
- 1 λίτρο σπιτικός ζωμός (κοτόπουλου ή ό,τι άλλο έχουμε) ή νερό
- 100 γρ. σπανάκι baby
- 250 γρ. μανιτάρια λευκά μικρά (ολόκληρα)
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε καρεδάκια
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 1 καυτερή πιπερίτσα αποξηραμένη (προαιρετικά)
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού κρασί λευκό
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού σκληρό τυρί (π.χ. γραβιέρα Αμφιλοχίας ή κεφαλοτύρι Ελασσόνας), τριμμένο
- 1/4 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Κόβω το μπέικον σε κυβάκια 0,5 εκ. Βάζω σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι με το μισό ελαιόλαδο και το μπέικον και το σοτάρω για 2-3 λεπτά. Ρίχνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τσιγαρίζω το σκόρδο και το κρεμμύδι για 1 λεπτό. Προσθέτω το ρύζι ανακατεύοντας μέχρι να γυαλίσει και σβήνω με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτω το 1/3 του ζωμού, την καυτερή πιπεριά και το σπανάκι. Μαγειρεύω για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτω τα μανιτάρια και λίγο ακόμα ζωμό. Συνεχίζω το μαγείρεμα ανακατεύοντας συνεχώς για ακόμα 10-12 λεπτά προσθέτοντας σταδιακά τον υπόλοιπο ζωμό και όσο αλάτι χρειάζεται. Μόλις είναι έτοιμο βγάζω την καυτερή πιπεριά και προσθέτω το βούτυρο, το τυρί και την κρέμα γάλακτος. Σερβίρω το ριζότο σε πιάτα και από πάνω ρίχνω φρεσκοτριμμένο πιπέρι.