Βράσε όρυζα... κι αν δεν έχεις κάποιο από τα λαχανικά που ζητάει η συνταγή, βάλε ό,τι έχεις στο ψυγείο και σου αρέσει.
Υλικά
- 2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο για πιλάφι
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1 φλιτζ. τσαγιού αρακάς κατεψυγμένος
- 1 μεγάλο καρότο, τριμμένο στον τρίφτη
- 1 πράσο, ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό μέρος)
- 1/2 μικρή σελινόριζα, κομμένη σε κυβάκια
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
- 5 φλιτζ. τσαγιού νερό ζεστό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για γαρνίρισμα
- 1 κουτ. σούπας ελιές θρούμπες χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες (αν θέλουμε)
- 1 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
Διαδικασία
Πλένουμε το ρύζι σε άφθονο κρύο νερό και το στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, τον αρακά, το πράσο και τη σελινόριζα για 3 - 4 λεπτά. Μόλις μαραθούν και μαλακώσουν λίγο, προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε 1 λεπτό να λαδωθεί καλά και ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2 λεπτά και προσθέτουμε το νερό. Αλατίζουμε, ανακατεύουμε και μόλις αρχίσει να κοχλάζει το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το πιλάφι να σιγοβράσει για περίπου 18 - 20 λεπτά με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα. Θα το κατεβάσουμε από τη φωτιά μόλις μαλακώσει το ρύζι και σχηματιστούν τρύπες στην επιφάνειά του. Δοκιμάζουμε και, αν δεν έχει γίνει, προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό ακόμη και συνεχίζουμε το βράσιμο. Αποσύρουμε, σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε το πιλάφι να σταθεί για 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με πιπέρι, ελέγχουμε το αλάτι και προσθέτουμε τις ελιές (αν θέλουμε) και το μαϊντανό. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με λίγη φέτα ή ανθότυρο.
Στο ποτήρι: «Λευκό! Λευκό!» φώναξαν μαζί όλα τα λαχανικά και διάλεξαν ανάμεσα σε ελληνικά Sauvignon blanc, αρωματικές Μαλαγουζιές και Chardonnay.