Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΦτιάχνουμε εύκολα τα δικά μας γεμιστά μπισκότα με μια ζύμη που μοσχοβολάει πορτοκάλι και γέμιση από πραλίνα.
Ζάχαρη & Αλεύρι
Υλικά
150 γρ. (1 ξέχειλη κούπα) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. μαργαρίνη (όχι τύπου soft), κομμένη σε κυβάκια
70 γρ. (1/2 κούπα) άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη + έξτρα για πασπάλισμα
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
1 κάψουλα βανιλίνη
1 κρόκος αυγού
100 γρ. πραλίνα σοκολάτας
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε μπισκότα γεμιστά με πραλίνα σοκολάτας, κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τη μαργαρίνη και τρίβουμε τα υλικά με τις άκρες των δαχτύλων μας, ώστε όλο το μείγμα να γίνει σαν ψίχουλα.
Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη, το ξύσμα και τη βανιλίνη. Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τον κρόκο και δουλεύουμε το μείγμα με το χέρι μας μέχρι τα υλικά να ενωθούν σε ζύμη. Δεν το παραζυμώνουμε, για να μη ζεσταθεί το ζυμάρι και λιώσει η μαργαρίνη.
Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο, μέχρι να σφίξει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C (με αέρα).
Καλύπτουμε δύο ταψιά με αντικολλητικό χαρτί.
Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε πάχος 5 χλστ.
Κόβουμε στρογγυλά μπισκότα με ένα κουπάτ ή ένα φλιτζανάκι με διάμετρο 5 εκ.
Θα πρέπει να βγουν 22 μπισκότα (μαζεύουμε τη ζύμη που περισσεύει ανάμεσα στα πρώτα μπισκότα που θα κόψουμε και την ανοίγουμε ξανά για να κόψουμε κι άλλα μπισκότα).
Τοποθετούμε τα μπισκότα στα ταψιά και ψήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
Τα βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και τα ενώνουμε ανά δύο, βάζοντας ανάμεσά τους λίγη πραλίνα.
Μεταφέρουμε τα γεμιστά μπισκότα σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.
Διατηρούνται σκεπασμένα αεροστεγώς με μεμβράνη για περίπου 1 εβδομάδα.