Κείμενο: Γαστρονόμος
Ξεχάστε τις βαρετές και άνοστες μπάρες. Οι μπάρες με μέλι, σουσάμι, ξερά σύκα και σοκολάτα είναι υγιεινές, θρεπτικές και πεντανόστιμες.
Υλικά
250 γρ. μέλι θυμαρίσιο
300 γρ. σουσάμι
300 γρ. σύκα λιαστά, ψιλοκομμένα
300 γρ. αμύγδαλα, χοντροαλεσμένα
5 γρ. σπόροι γλυκάνισου
2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη (για την επικάλυψη)
Μυστικά
Αν στο γραφείο ή στην σχολική αίθουσα έχει αρκετή ζέστη, μπορούμε να μην βάλουμε από πάνω την επικάλυψη σοκολάτας ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μαλακώσει. Θα είναι εξίσου γευστικές και απολαυστικές.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τις μπάρες με μέλι, σουσάμι, ξερά σύκα και επικάλυψη σοκολάτας, ζεσταίνουμε το μέλι με το βούτυρο μέχρι να λιώσουν και τα ανακατεύουμε με το σουσάμι και τα υπόλοιπα υλικά.
Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί και αδειάζουμε το μείγμα. Το πιέζουμε με τα χέρια μας και το ανοίγουμε σε ένα ισόπαχο παραλληλόγραμμο περίπου 20 x 30 εκ.
Σε μεταλλικό μπολ ρίχνουμε τη σοκολάτα. Βάζουμε μια κα- τσαρόλα με λίγο νερό στη φωτιά και, όταν αρχίσει το νερό να κοχλάζει, στερεώνουμε το μπολ πάνω στο στόμιό της (μπεν μαρί). Ανακατεύουμε πού και πού μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του μείγματος.
Το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες, μέχρι να κρυώσει και να σφίξει.
Το κόβουμε σε 12 κομμάτια, τυλίγουμε σε μικρές λαδόκολλες ή διαφανείς μεμβράνες για να πάρουμε μαζί μας όσες μπάρες θέλουμε και τις υπόλοιπες τις διατηρούμε στο ψυγείο.