Κείμενο: Γαστρονόμος
Πανεύκολα αφράτα μουστοκούλουρα με πετιμέζι, ότι πρέπει για να συνοδεύσετε τον καφέ σας ή για πάρουν τα παιδιά στο σχολείο.
Υλικά
250 ml πετιμέζι
250 ml ελαιόλαδο απαλό
250 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
200 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
2 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)
περίπου 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
50 ml μπράντι
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τα αφράτα μουστοκούλουρα για αρχή μουλιάζουμε τις σταφίδες στο μπράντι (αν βάλουμε).
Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το πετιμέζι με το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις σταφίδες με το μπράντι (αν βάλουμε – αλλιώς μόνο το μπράντι). Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αναμειχθούν.
Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη που να πλάθεται.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
Πλάθουμε τα μουστοκούλουρα σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
Τα αραδιάζουμε πάνω στη λαδόκολλα, αφήνοντας μια σχετική απόσταση μεταξύ τους.
Τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τα μουστοκούλουρα να κρυώσουν καλά και τα διατηρούμε σε δοχείο για τρόφιμα που κλείνει καλά.