Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΚαι βίγκαν και σολοκατένια και κούκις!
Παυλίνα Παπαντωνίου
Υλικά
250 γρ. (2 κούπες κοφτές) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
3/4 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι https://www.gastronomos.gr/wp-admin/post-new.php?post_type=recipe#
1½ κούπα κομμάτια σοκολάτας (περισσότερα ή λιγότερα ανάλογα με την προτίμησή μας)
90 γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
100 γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη μαύρη (αυτή που έχει υγρή, κολλώδη υφή)
95 γρ. (1/2 κούπα) ηλιέλαιο
35 γρ. (3½ κουτ. σούπας) νερό
χοντρό αλάτι για πασπάλισμα
Μυστικά
Με τα cookies πρέπει να πειραματιστείτε λίγο με τους χρόνους ψησίματος και τα μεγέθη, μέχρι να πετύχετε το ιδανικό αποτέλεσμα. Τα cookies δεν πρέπει να χάσουν όλη την υγρασία τους στο ψήσιμο. Πρέπει να παραμείνουν μαλακά και κάπως υγρά.
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και τα κομμάτια σοκολάτας.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα τις ζάχαρες με το ηλιέλαιο και το νερό.
Ενώνουμε τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε πολύ ελαφρά με μια κουτάλα.
Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 12-24 ώρες.
Mε ένα σκουπ παγωτού (το εργαλείο που σερβίρει το παγωτό σε μπάλες) παίρνουμε κουταλιές από τη ζύμη και τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι ή σε άλλο δοχείο και τις βάζουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά.
Τις βγάζουμε, τις τοποθετούμε στο ταψί όπου θα τις ψήσουμε, το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, αφήνοντας απόσταση ανάμεσά τους. Τις πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 12 λεπτά. Προσοχή, δεν ψήνουμε παραπάνω, κι ας φαίνονται ότι δεν είναι έτοιμα. Σκληραίνουν αρκετά όσο κρυώνουν.