Κείμενο: Μαρία Αργύρη
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
1 κούπα ελαιόλαδο
χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
1/2 κούπα λευκό κρασί
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κούπα ζάχαρη
4κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα χαρουπάλευρο
Διαδικασία
Ρίχνουμε όλα τα υγρά σε ένα μπολ (ελαιόλαδο, χυμός, κρασί) και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε την κανέλα, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη και μετά το αλεύρι με το χαρουπάλευρο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά ώστε να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Πλάθουμε τη ζύμη σε κουλουράκια βάρους περίπου 20 γρ. και τα βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου, την οποία έχουμε ντύσει με λαδόκολλα. Τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Μυστικά:
Το χαρουπάλευρο ήταν το κακάο της κατοχής. Επειδή γλυκίζει λίγο δεν χρειάζεται περισσότερη ζάχαρη.
Μπορούμε, αν θέλουμε, να βουτήξουμε τη μία πλευρά σε λιωμένη σοκολάτα.
Μην βάλετε περισσότερο χαρουπάλευρο γιατί έχει την ιδιότητα να σφίγγει πολύ η ζύμη.