Κείμενο: Άννα Ναθαναηλίδου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
Για τα αχλάδια
- 4 αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα στα 2
- 1/2 λοβός φυσική βανίλια (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλιώς σε μπαχαράδικα)
- 2 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
Για το κέικ
- 180 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 λοβός φυσική βανίλια
- 120 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35 - 36%
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Διαδικασία
Αχλάδια:
Με ένα μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε κατά μήκος τη βανίλια και παίρνουμε με τη λάμα τα σπόρια. Σε ένα τηγάνι βράζουμε 220 ml νερό, τα αχλάδια, το μέλι και τα σπόρια μαζί με το λοβό βανίλιας σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά από την ώρα που το μείγμα αρχίσει να κοχλάζει, μέχρι να μαλακώσουν και να γλυκάνουν τα αχλάδια. Τα βγάζουμε και τα κόβουμε σε κύβους. Προσθέτουμε στο τηγάνι τη ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αφήνουμε στην άκρη.
Κέικ:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Xτυπάμε στο μίξερ με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα το βούτυρο και τους σπόρους της βανίλιας με τη ζάχαρη για 5 - 6 λεπτά. Πρέπει να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αχλάδια. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα. Μοιράζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένες και αλευρωμένες θήκες μάφιν (ή σε χάρτινες) και ψήνουμε για 30 - 35 λεπτά, μέχρι να σφίξουν και να ψηθούν τα μάφιν. Αποσύρουμε και περιχύνουμε το κάθε μάφιν με 1 κουτ. σούπας από το σιρόπι αχλαδιών.