Κείμενο: Νικολέτα Δελατόλα - Φώσκολου
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΚάθε φορά που τρώτε βερίκοκα, θυμηθείτε να κρατήσετε το κουκούτσι για να φτιάξετε αυτό το υπέροχο λικέρ, που έχει άρωμα πικραμύγδαλο – το άρωμα των «αμυγδάλων» που κρύβουν τα κουκούτσια του.
Υλικά
- 130 τμχ. κουκούτσια από βερίκοκα
- 1 κιλό (5 κούπες) κονιάκ
- 1 κιλό (5 κούπες) ζάχαρη
- 350 ml (1½ κούπα) νερό
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το λικέρ βερίκοκο, σπάμε τα κουκούτσια με μια μεγάλη πέτρα ή με σφυρί και παίρνουμε τα λευκά αμύγδαλα από το εσωτερικό τους.
- Τα βάζουμε σε γυάλινο δοχείο μαζί με το κονιάκ.
- Σφραγίζουμε καλά και αφήνουμε στον ήλιο για 36 μέρες.
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για περίπου 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Σουρώνουμε το κονιάκ από τα κουκούτσια σε ψιλό σουρωτήρι και το αναμειγνύουμε με το κρύο σιρόπι.
- Γεμίζουμε γυάλινα μπουκάλια με το λικέρ βερίκοκο.