Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: The Eaters / Δημήτρης Αλβανός
Αποθήκευση για αργότεραΔίνει άλλο νόημα στη φράση «παγωμένος καφές». Φτιαγμένη με εσπρέσο, δυνατό καφέ φίλτρου και λικέρ καφέ, αυτή η γρανίτα είναι τέλεια μετά το φαγητό ή το απόγευμα στο μπαλκόνι. Αν θέλουμε, τη συνοδεύουμε με λίγη σαντιγί.
Υλικά
- 400 ml δυνατός καφές φίλτρου
- 60 ml εσπρέσο
- 70 γρ. ζάχαρη
- 40 ml λικέρ καφέ, π.χ. Kahlua
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την γρανίτα καφέ φτιάχνουμε τους δυο καφέδες και τους ανακατεύουμε προσθέτοντας και τη ζάχαρη για να διαλυθεί.
- Προσθέτουμε το λικέρ και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Αδειάζουμε σε ένα μεταλλικό μπολ ή δοχείο που μπαίνει στην κατάψυξη και καταψύχουμε για 1 ώρα.
- Το βγάζουμε και το ανακατεύουμε με ένα πιρούνι
- Ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για 20 λεπτά και επαναλαμβάνουμε το ανακάτεμα με το πιρούνι.
- Κάνουμε το ίδιο άλλες δύο-τρεις φορές, μέχρι να παγώσει καλά όλο το μείγμα και να αποκτήσει παντού κρυστάλλους.
- Ή, αν δεν θέλουμε να κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία, απλώς παγώνουμε το μείγμα εντελώς και όταν πρόκειται να σερβίρουμε, «ξύνουμε» την επιφάνεια με ένα πιρούνι να γίνει σαν χιόνι.
- Σερβίρουμε σε μπολ. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με λίγη σαντιγί.