Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΨητό τσίζκεϊκ με βερίκοκα, ένα όχι τόσο συνηθισμένο τσίζκεϊκ που θα σας εκπλήξει με τη γεύση του.
Υλικά
Για τη βάση
300 γρ. μπισκότα τύπου Digestive, τριμμένα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη
120 γρ. βούτυρο, λιωμένο (στο μπρίκι)
50 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη στο μούλτι μέχρι να γίνει σκόνη
Για τη γέμιση
600 γρ. τυρί κρέμα, τύπου Philadelphia
60 γρ. ζάχαρη άχνη
3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
150 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
300 γρ. βερίκοκα, κομμένα στη μέση (χωρίς τα κουκούτσια)
Διαδικασία
Βάση
Για το ψητό τσίζκεϊκ με βερίκοκα ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα μπισκότα με την καρυδόψιχα και το βούτυρο, μέχρι να υγρανθούν ομοιόμορφα.
Κόβουμε ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας με διάμετρο 24 εκ. και την τοποθετούμε σε ένα τσέρκι ή σε ένα ταψάκι με αποσπώμενα τοιχώματα, με ίδια διάμετρο και ύψος 4 - 5 εκ.
Στρώνουμε το μείγμα της βάσης πιέζοντάς το με σπάτουλα ή με τη ράχη ενός κουταλιού ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα.
Γέμιση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°o C.
Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα.
Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τη βάση με τα μπισκότα. Στρώνουμε με σπάτουλα, ώστε να είναι λεία η επιφάνεια.
Βυθίζουμε απαλά τα κομμένα βερίκοκα στην κρέμα και ψήνουμε το ψητό τσίζκεϊκ με βερίκοκα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθεί καλά το μπισκότο και να ροδίσουν ωραία τα βερίκοκα.