Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΠρωτότυπο και εντυπωσιακό, ένα απίθανο ψητό τσίζκεϊκ με γλυκό του κουταλιού σταφύλι.
Υλικά
Για τη βάση
150 γρ. βούτυρο αγελάδος soft (αυτό που πωλείται σε κεσεδάκι, για άλειμμα σε ψωμί – όχι όμως μαργαρίνη)
250 γρ. μπισκότα digestive
Για τη γέμιση
750 γρ. τυρί κρέμα
75 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
γλυκό του κουταλιού σταφύλι, για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βάση
Λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Αλέθουμε τα μπισκότα στο μούλτι ή στο μπλέντερ, σε σκόνη, και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να βραχούν καλά.
Τα αδειάζουμε μέσα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 4-5 εκ., το οποίο έχουμε ακουμπήσει σε ένα ταψί, ή χρησιμοποιούμε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 24-25 εκ.
Πιέζουμε τα μπισκότα προς τα κάτω με την παλάμη μας, για να γίνει μια συμπαγής βάση.
Γέμιση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
Χτυπάμε το τυρί κρέμα μαζί με τη ζάχαρη στο μίξερ ή σε ένα μπολ με έναν αυγοδάρτη μέχρι να γίνει ένα μαλακό, κρεμώδες μείγμα.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου γίνει μια καλά ομογενοποιημένη κρέμα.
Στο τέλος ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος.
Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από το μπισκότο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-50 λεπτά, έως ότου η επιφάνεια πάρει χρυσαφί χρώμα.
Αφήνουμε το τσίζκεϊκ να κρυώσει και σερβίρουμε με το γλυκό σταφύλι.