Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΈνα δροσερό και πλούσιο σε νοστιμιά cheesecake με μεσογειακές νότες.
Υλικά
Για τη βάση
100 γρ. φουντούκια, αλεσμένα σε σκόνη
35 γρ. κακάο
85 γρ. ζάχαρη
2 ασπράδια αυγών
50 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
Για τη γέμιση
380 γρ. τυρί κρέμα
250 γρ. μασκαρπόνε
250 γρ. ρικότα (φρέσκο, κρεμώδες ιταλικό τυρί – σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και deli)
120 γρ. ζάχαρη
1 αυγό + 1 κρόκος αυγού
150 γρ. κουβερτούρα με περίπου 70% κακάο, ψιλοκομμένη (ή σταγόνες κουβερτούρας)
Διαδικασία
Βάση
Για το ψητό cheesecake με ιταλικά τυριά, ξεκινάμε φτιάχνοντας τη βάση. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να φτιάξουμε ένα αμμώδες μείγμα.
Τοποθετούμε ένα τσέρκι διαμέτρου 22 εκ. σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, για να φτιάξουμε τον πυθμένα του, και το ακουμπάμε σε ένα ρηχό ταψί.
Αδειάζουμε το μείγμα της βάσης στο τσέρκι και το πιέζουμε με την παλάμη μας για να απλωθεί ομοιόμορφα.
Γέμιση
Σε μεγάλο μπλέντερ (ή στο μίξερ) χτυπάμε τα τυριά με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν λείο και αφράτο μείγμα.
Προσθέτουμε το αυγό και τον κρόκο και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα (μαρίζ).
Αδειάζουμε το μείγμα στο τσέρκι, πάνω στη βάση, και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε το cheesecake σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
Αφήνουμε το ψητό cheesecake με ιταλικά τυριά να κρυώσει και αφαιρούμε με προσοχή το τσέρκι.