Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΈνα δροσερό και πλούσιο σε νοστιμιά cheesecake με μεσογειακές νότες.
Υλικά
Για τη βάση
150 γρ. ψίχα από φιστίκια Αιγίνης ανάλατα, αλεσμένη σε σκόνη
100 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
75 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. νερό
Για τη γέμιση
250 γρ. βούτυρο αγελάδας, πολύ μαλακό (σε θερμοκρασία δωματίου)
250 γρ. ζάχαρη άχνη
350 γρ. αυγά (περίπου 7 αυγά)
500 γρ. τυρί κρέμα
Για την επικάλυψη
μαρμελάδα πορτοκάλι
ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Βάση
Για το ψητό cheesecake με βάση από φιστίκια Αιγίνης ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μέχρι να φτιάξουμε ένα αμμώδες μείγμα.
Τοποθετούμε ένα τσέρκι με διάμετρο 24 εκ. και ύψος 5 εκ. πάνω σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, για να φτιάξουμε τον πυθμένα του, και ακουμπάμε το τσέρκι σε ένα ρηχό ταψί.
Στρώνουμε το μείγμα της βάσης στο τσέρκι και το πιέζουμε με την παλάμη μας να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλο τον πυθμένα.
Γέμιση
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε το τυρί κρέμα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα στο τσέρκι και το απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στη βάση.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C για 60-70 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το cheesecake μέσα για άλλα 20 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς και αφαιρούμε με προσοχή το τσέρκι.
Απλώνουμε μαρμελάδα πορτοκάλι στην επιφάνεια του ψητού cheesecake με βάση από φιστίκια Αιγίνης και πασπαλίζουμε περιφερειακά με άχνη.