Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΦανταστικό χριστουγεννιάτικο κέικ που θυμίζει το fruit cake των Άγγλων!
Υλικά
400 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
300 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
6 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
600 γρ. ανάμεικτα ξερά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, σταφίδες, κράνμπερι), κομμένα σε κύβους
ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού κάρδαμο
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
Για την επικάλυψη
50 γρ. αμύγδαλα τριμμένα μέχρι να γίνουν σκόνη ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. κορν φλάουρ
2 ασπράδια αυγών (περίπου 60 γρ. ασπράδι)
50 γρ. αμύγδαλο, χοντροκομμένο
Διαδικασία
Για το χριστουγεννιάτικο κέικ, κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με τον αυγοδάρτη ή με το σύρμα το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας ένα-ένα τα αυγά.
Σε αυτό το σημείο το μείγμα για το χριστουγεννιάτικο κέικ δείχνει σαν να έχει «κόψει», αλλά μην ανησυχείτε συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα μυρωδικά ένα - ένα.
Σταματάμε το χτύπημα και με μια σπάτουλα ενσωματώνουμε καλά τα υλικά θα πρέπει να έχουμε μια πυκνή ζύμη. Ρίχνουμε τα ξερά φρούτα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ ή ένα τσέρκι (σε αυτή την περίπτωση βάζουμε μια λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου για να ακουμπήσουμε επάνω το τσέρκι) ή ταψί διαμέτρου 24 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα για το χριστουγεννιάτικο κέικ.
Αφήνουμε στην άκρη το χριστουγεννιάτικο κέικ, μέχρι να ετοιμάσουμε την επικάλυψη.
Επικάλυψη
Για την επικάλυψη του χριστουγεννιάτικου κέικ, σε ένα μπολ βάζουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε ελαφρώς με τον αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, τα χοντροσπασμένα αμύγδαλα και την αμυγδαλόσκονη και ανακατεύουμε καλά, ώστε να ενσωματωθούν τα υλικά και να έχουμε έναν πολτό.
Προσθέτουμε τον πολτό επάνω από το μείγμα του χριστουγεννιάτικου κέικ μέσα στη φόρμα και ψήνουμε στους 170° C για 50 λεπτά. Μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160° C και ψήνουμε γι’ άλλα 10 λεπτά.
Αν η επιφάνεια του χριστουγεννιάτικου κέικ έχει σκουρύνει αρκετά, και για να μην καεί, μπορούμε να την καλύψουμε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.
Ελέγχουμε το ψήσιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι στη μέση του χριστουγεννιάτικου κέικ. Η λάμα θα πρέπει να είναι στεγνή, διαφορετικά, το ψήνουμε λίγο ακόμη.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε το χριστουγεννιάτικο κέικ.