Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια από τις πιο εύκολες και νόστιμες συνταγές για τραγανά χριστουγεννιάτικα μπισκότα με μαστίχα που θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους σας.
Υλικά
250 γρ. βούτυρο αγελάδος
300 γρ. καστανή ζάχαρη
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. σούπας σουμάδα
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 γρ.σκόνη μαστίχας ή 2-3 σταγόνες μαστιχέλαιο
ξύσμα από 2 μανταρίνια, ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά
Μυστικά
Σουμάδα μη αλκοολούχο εκχύλισμα πικραμύγδαλου, που βρίσκουμε σε ξηροκαρπάδικα, παντοπωλεία και μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Διαδικασία
Για τη συνταγή με τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα με μαστίχα και άρωμα μανταρινιού, αρχικά χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο.
Προσθέτουμε τη σουμάδα, το αυγό, τη μαστίχα, το αλάτι, το ξύσμα μανταρινιού και στο τέλος το αλεύρι σιγά-σιγά, μέχρι να ετοιμάσουμε μια ζύμη.
Τυλίγουμε τη ζύμη για τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα, σε μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά στο ψυγείο.
Για τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
Ανοίγουμε τη ζύμη για τα μπισκότα με τη βοήθεια ενός πλάστη, βάζοντάς την ανάμεσα σε δύο φύλλα χοντρού νάιλον ή ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες. Το φύλλο που θα φτιάξουμε δεν πρέπει να έχει πάχος μεγαλύτερο από μισό εκατοστό.
Κόβουμε τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα σε όποιο σχήμα θέλουμε με τα ειδικά κουπάτ που βρίσκουμε στην αγορά. Β
άζουμε σε μια λαμαρίνα του φούρνου μια λαδόκολλα και τοποθετούμε πάνω τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα, αφήνοντας μεταξύ τους κενό.
Ψήνουμε τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα, για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Όταν κρυώσουν, γίνονται ιδιαίτερα τραγανά.