Φωτογραφία: Αλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΠανεύκολα μπισκότα με διασκεδαστική ετοιμασία. Βάλτε τα παιδιά να ανακατέψουν το μείγμα με το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής!
Εύη Παπαδοπούλου
Υλικά
280 γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
120 γρ. κορν φλάουρ
120 γρ. αμύγδαλα λευκά, καβουρδισμένα και αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη (αφού κρυώσουν)
1 κάψουλα βανιλίνη
150 γρ. ζάχαρη άχνη
260 γρ. βούτυρο αγελάδος, απευθείας από το ψυγείο
2 ασπράδια αυγών
μερικές σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
ζάχαρη λευκή κρυσταλλική, για διακόσμηση
Μυστικά
Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε χρώμα, μπορούμε να προσθέσουμε στη μισή ζύμη 1 - 2 κουτ. σούπας κακάο. Αν μας είναι δύσκολο το ρολό, κόβουμε τα φύλλα ζύμης σε ίσες λωρίδες, τις βάζουμε τη μία πάνω στην άλλη αλείφοντάς τες με ελάχιστο νερό, για να κολλήσουν, και τις κόβουμε σε φέτες. ετσι, θα έχουμε μπισκότα ριγέ.
Διαδικασία
Για τις χριστουγεννιάτικες σπείρες, αναμειγνύουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το κορν φλάουρ, τη σκόνη αμυγδάλου, τη βανιλίνη και την άχνη. Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το ρίχνουμε στον κάδο. Χτυπάμε τα υλικά με το φτερό μέχρι να προκύψει μια ζύμη ψιχουλιαστή.
Σταματάμε το μίξερ, βάζουμε το γάντζο αντί για το φτερό και προσθέτουμε τα ασπράδια. Ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και να μαζεύεται σε μπάλα γύρω από το γάντζο.
Τυλίγουμε τη μισή ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο. Στην υπόλοιπη προσθέτουμε κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και ζυμώνουμε, προσθέτοντας, αν θέλουμε, περισσότερο χρώμα, μέχρι να πάρει την απόχρωση που μας αρέσει. Τυλίγουμε και αυτήν τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Τοποθετούμε κάθε ζύμη σε ένα φύλλο λαδόκολλας και τις ανοίγουμε σε ορθογώνιο φύλλο ίδιων διαστάσεων. Δεν υπάρχει πρόβλημα εάν ανοίγουν λίγο στις άκρες.
Αλείφουμε την κόκκινη ζύμη με λίγο νερό. από πάνω τοποθετούμε το λευκό φύλλο, μεταφέροντάς το με τη λαδόκολλα και αναποδογυρίζοντάς το πάνω στο κόκκινο φύλλο, έτσι ώστε η λαδόκολλα να είναι από πάνω. Την αφαιρούμε με προσοχή.
Τυλίγουμε τις δύο ζύμες μαζί σε ρολό ως εξής: Ανασηκώνουμε τη λαδόκολλα που βρίσκεται κάτω από την κόκκινη ζύμη και σπρώχνοντας σιγά-σιγά τυλίγουμε τις ζύμες σε ρολό, ξεκολλώντας παράλληλα τη λαδόκολλα. Τυλίγουμε το ρολό με τη λαδόκολλα, για να το στερεώσουμε, και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή ακόμη και 1 ολόκληρο βράδυ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
Πασπαλίζουμε τον πάγκο με λευκή κρυσταλλική ζάχαρη. Αν θέλουμε, τη χρωματίζουμε με κόκκινο χρώμα, ρίχνοντας μερικές σταγόνες και ζυμώνοντάς τη με τα δάχτυλα μέχρι να βαφτεί όλη. Αλείφουμε εξωτερικά το ρολό με ελάχιστο νερό, το κυλάμε πάνω στη ζάχαρη και τo κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ. αραδιάζουμε τα μπισκότα στο ταψί και τα ψήνουμε για 10 - 12 λεπτά, έως ότου ροδίσουν πολύ ελαφρά.