Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΈνα πολύ υγιεινό κέρασμα, φουλ σε ενέργεια. Ιδανικό και για το πρωινό μας, αλλά και ως ένα σνακ μέσα στην ημέρα, όποτε χρειαζόμαστε έξτρα τόνωση.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΑΣΥΡΑ
Υλικά
22-24 ξεροί χουρμάδες, απύρηνοι
3/4 κούπας ταχίνι
1/4 κούπας άχνη ζάχαρη
1/4 κουτ. γλυκού κάρδαμο, κοπανισμένο
3 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο* + λίγο ακόμα για το πασπάλισμα
Γλάσο σοκολάτας
1/2 κούπα κουβερτούρα ψιλοκομμένη ή σταγόνες σοκολάτας
2 κουτ. γλυκού λάδι καρύδας (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής) ή ηλιέλαιο
Μυστικά
*Για το καβουρδισμένο σουσάμι, ψήνουμε ελαφρώς σε αντικολλητικό τηγάνι, ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσει.
Διαδικασία
Καλύπτουμε ένα μεγάλο ταψί που να χωράει στο ψυγείο μας με λαδόκολλα και αφήνουμε στην άκρη.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, με πολλή προσοχή, ανοίγουμε τους χουρμάδες κατά μήκος, χωρίς να τους χωρίσουμε εντελώς. Αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το ταχίνι με τη ζάχαρη, το κάρδαμο και το καβουρδισμένο σουσάμι.
Γεμίζουμε κάθε χουρμά με 1 γεμάτο κουτ. γλυκού από το μείγμα ταχινιού και τους πιέζουμε ελαφρά να κλείσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
Τους τοποθετούμε στο ταψί και βάζουμε στο ψυγείο για 15- 20 λεπτά ή όσο χρειαστεί για να σφίξουν λίγο.
Ανακατεύουμε τα κομματάκια σοκολάτας με το λάδι καρύδας ή το ηλιέλαιο σε ένα μπολ και τα ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 1-2 λεπτά, στα 600 W (εναλλακτικά σε μπεν μαρί), ώστε να λιώσει η σοκολάτα.
Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και βουτάμε κάθε γεμιστό χουρμά μέσα στη λιωμένη σοκολάτα.
Τους αραδιάζουμε πάλι πάνω στο ταψί, τους πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και ξαναβάζουμε πάλι το ταψί στο ψυγείο για περίπου 1-2 ώρες, μέχρι να κρυώσουν καλά και να σφίξει η σοκολάτα.