Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΓια όλους εμάς που μας αρέσει να πειραματιζόμαστε, ο δίχρωμος χαλβάς είναι ιδανικός.
Απόστολος Λούζης
Υλικά
1 πορτοκάλι
1 σαγκουίνι
2 μανταρίνια
100 ml ελαιόλαδο
2 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό ή χοντρό
3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
4 φλιτζ. τσαγιού νερό
100 γρ. κουβερτούρα με 65% κακάο, σπασμένη σε μικρά κομμάτια
100 γρ. αμύγδαλα λευκά, ελαφρά καβουρδισμένα, ψιλοσπασμένα, για το σερβίρισμα
Μυστικά
Για όλους εμάς που μας αρέσει να πειραματιζόμαστε, ο δίχρωμος χαλβάς είναι ιδανικός. Μπορούμε να τον κάνουμε σε στρώσεις όπως στη συνταγή που σας δίνουμε ή μαρμπρέ, βάζοντας εναλλάξ κουταλιά κουταλιά από τα δύο μείγματα μέσα στη φόρμα.
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε χαλβά δίχρωμο με σοκολάτα και εσπεριδοειδή, πλένουμε τα φρούτα και τα ρίχνουμε ολόκληρα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει.
Τα βράζουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι. Αν τα διαπερνά με ευκολία, τότε είναι έτοιμα.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν (τόσο ώστε να μπορούμε να τα πιάνουμε).
Τα κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε για να απομακρύνουμε όλο τον χυμό.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια (πετάμε χυμό και κουκούτσια, αλλά κρατάμε τη σάρκα και τις φλούδες).
Κόβουμε τα βρασμένα φρούτα σε κομμάτια και τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη.
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σκέτη σε μέτρια φωτιά και μόλις κάψει, ρίχνουμε μαζί το λάδι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι το σιμιγδάλι να χρυσίσει και να σκορπίσει ωραίο άρωμα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και τον πολτό των φρούτων.
Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και βράζουμε τον χαλβά για 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει και να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε τον μισό χαλβά σε ένα μπολ.
Στον χαλβά που έμεινε στην κατσαρόλα ρίχνουμε τη σπασμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει και να χρωματίσει ομοιόμορφα τον χαλβά.
Αδειάζουμε τον σοκολατένιο χαλβά σε μια μέτρια, στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση και ισιώνουμε την επιφάνεια με τη ράχη ενός κουταλιού.
Αδειάζουμε από πάνω τον υπόλοιπο χαλβά που βάλαμε στο μπολ και ισιώνουμε ξανά την επιφάνεια.
Αφήνουμε τον χαλβά σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 30 λεπτά, μέχρι να κρυώσει και να σφίξει.
Αναποδογυρίζουμε τον χαλβά σε μια πιατέλα για να τον ξεφορμάρουμε, σκορπίζουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα και σερβίρουμε.