Κείμενο: Στέλιος Παρλιάρος
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΑυτές οι ατομικές φανουρόπιτες με ξερά σύκα είναι ό,τι πρέπει για να τις μοιράσετε σε φίλους, στην οικογένεια ή στην εκκλησιά. Ο δε αριθμός συστατικών πάντα μονός.
Υλικά
200 γρ. σύκα ξερά
220 γρ. νερό
160 γρ. ελαιόλαδο
150 γρ. ζάχαρη άχνη
260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. αμύγδαλα λευκά, τριμμένα στο μούλτι έως ότου γίνουν σκόνη - κρατάμε και λίγα για το γαρνίρισμα
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
Μυστικά
Αντί να τρίψουμε εμείς τα αμύγδαλα στο μούλτι μπορούμε να βρούμε έτοιμη αμυγδαλόσκονη στα σούπερ μάρκετ, συνήθως ως αλεύρι αμυγδάλου.
Διαδικασία
Μουσκεύουμε τα σύκα στο νερό για 1 νύχτα. Την επομένη τα πολτοποιούμε πολύ καλά στο μπλέντερ ή στο μούλτι και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° - 180° C. Ρίχνουμε στο μπολ το λάδι και την άχνη και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ομογενοποιούμε καλά.
Λαδώνουμε ελαφρώς 9 ατομικά φορμάκια για cup cakes ή αλουμινένια μιας χρήσης και μοιράζουμε εκεί το μείγμα, χωρίς να τα ξεχειλίσουμε (αν χρησιμοποιήσουμε φορμάκια σιλικόνης, δεν τα λαδώνουμε).
Σε κάθε φανουροπιτάκι βάζουμε και από 1 λευκό αμύγδαλο. Ψήνουμε στο φούρνο για 25 - 30 λεπτά.