Κείμενο: Φώτης Χρυσανθίδης
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια αφράτη Φανουρόπιτα με 9 υλικά που θα μας βγάλει αρκετές μερίδες για μοίρασμα.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. ελαιόλαδο
260 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
20 γρ. νωπή μαγιά (ή 1 φακελάκι ξηρή)
50 γρ. σταφίδες της αρεσκείας μας
440 γρ. νερό + λίγο ακόμη, για να διαλύσουμε τη μαγιά
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
130 γρ. αμύγδαλα (αναποφλοίωτα, ανάλατα), ψιλοκομμένα
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και 1 κ.σ. από τη ζάχαρη. Ρίχνουμε 3-4 κ.σ. από το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας αραιός χυλός.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά.
Κατόπιν προσθέτουμε το νερό, την υπόλοιπη ζάχαρη, τις σταφίδες, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη (μπορεί να γίνει και στο μίξερ).
Πλάθουμε τη ζύμη δίνοντάς της στρογγυλό σχήμα, σαν μεγάλο καρβέλι με διάμετρο τουλάχιστον 30 εκ. Το βάζουμε σε ένα ταψί, στρωμένο με αντικολλητικο χαρτί. (Αν προτιμάμε, μπορούμε να φτιάξου- με δύο μικρότερα καρβέλια.) Σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη ή με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό περιβάλλον για περίπου άλλη μισή ώρα, να φουσκώσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 45- 50 λεπτά. Aφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.